Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

President Biden probeert boodschap over te brengen via talkshow van Jimmy Kimmel, maar slaagt hij daar ook in?

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in de laatavondtalkshow van presentator Jimmy Kimmel herhaald dat er strengere wapenwetten moeten komen. De concrete uitwerking schuift hij door naar het Congres. Biden heeft de laatste tijd grote moeite om zijn boodschap over te krijgen en probeert via het entertainmentprogramma zijn populariteit op te krikken. Ongehoord, vinden critici.

In de anderhalf jaar dat Biden president is van de Verenigde Staten, kwam hij nog niet fysiek naar een laatavondtalkshow. Hij was alleen kort even te zien in "The Tonight Show" met Jimmy Fallon in december vorig jaar, maar dat was via een videoverbinding. Voor "Jimmy Kimmel Live" was hij naar de studio in Hollywood afgezakt.

Toen bekend werd dat Biden naar het humoristische praatprogramma zou komen, kwam er meteen commentaar uit Republikeinse hoek en vanuit rechtse medianetwerken. Critici daar vinden het ongehoord dat de president in tijden van oorlog, ongeziene inflatie, hoge energieprijzen en wapengeweld, tijd heeft voor een entertainmentprogramma.

Biden heeft het al maanden erg moeilijk om zijn politiek verkocht te krijgen aan het Amerikaanse volk. Zijn communicatiestijl slaat niet aan en zijn populariteit daalt. Zijn passage bij Kimmel lijkt dan ook een bewuste poging om het over een andere boeg te gooien. Maar het blijft zeer de vraag of Biden veel mensen heeft overtuigd.

BEKIJK - Het hele gesprek met Biden (in het Engels):

Presentator Jimmy Kimmel opent het gesprek met een vraag over strengere wapenwetgeving. "Er zijn dit jaar al 27 schietpartijen op scholen geweest. Waarom doen we er niets aan", vraagt hij de president. Biden verwijst vooral naar de Republikeinen die volgens hem geïntimideerd worden door de machtige wapenlobby van de NRA.

"Ze zijn bezorgd als ze stemmen voor een rationeel wapenbeleid, dat ze hun zetel verliezen", zegt hij onder meer. Hij raadt dan ook mensen aan die verandering willen op het vlak van wapenwetgeving om daarvan een breekpunt te maken in het stemhokje. Verkies met andere woorden alleen nog mensen die effectief voor een strenger wapenbeleid zijn.

De Republikeinen spelen het spel niet eerlijk. Waarom wij dat wel doen? Omdat anders onze democratie in gevaar komt

De presentator wijst Biden erop dat hij als president wel degelijk meer kan doen door executive orders, presidentiële besluiten te nemen. "Donald Trump deelde ze uit als snoepjes op Halloween", zegt Kimmel daar grappend over. Maar dat weigert Biden te doen.

Volgens hem ging zijn voorganger daarmee zijn boekje te buiten en flirtte hij met wat grondwettelijk toegestaan is. "De Republikeinen spelen het spel niet eerlijk", zegt Biden. "Waarom wij dat wel doen? Omdat anders onze democratie in gevaar komt. En ik zeg dat niet om te lachen."

Teleurstelling

Kimmel geeft op voorhand aan dat hij op Biden heeft gestemd en verwoordt naar eigen zeggen wat veel Democratische kiezers momenteel voelen: veel teleurstelling en weinig vooruitgang. "We zetten eerder stappen achteruit", zegt de presentator. Hij wijst er Biden op dat de Democraten naast het presidentschap ook een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden en een (nipte) in de Senaat.

"We hebben maar 50 senatoren", zegt Biden daarover. "48 stemmen in de meeste gevallen mee met mijn voorstellen." De twee dwarsliggers doen dat volgens Biden om persoonlijke redenen vaak niet. "Tegelijk vinden we geen Republikeinen bereid om mee te stemmen met ons."

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Binnenkort neemt het Amerikaanse Hooggerechtshof een beslissing over het recht op abortus (red. Roe v Wade). Een recent uitgelekt ontwerp van de uitspraak, maakt duidelijk dat dit recht op de helling staat. "Er staat heel wat op het spel als dat gebeurt", zegt Biden. Hij laat ook weten dat hij bekijkt of hij het recht op abortus kan vrijwaren met een presidentieel besluit.

Deze generatie gaat alles veranderen. We mogen gewoon niet opgeven

"Het beste zou zijn dat we het vastleggen in federale wetgeving", zegt hij. Veel conservatievere staten hebben al aangekondigd nog strengere voorwaarden op te leggen voor abortus. "Als dat er doorkomt, gaan we een mini-revolutie zien", zegt Biden. "Die mensen gaan massaal weggestemd worden."

Desondanks is Biden naar eigen zeggen nog nooit in zijn leven zo optimistisch geweest. "We hebben de best opgeleide en minst vooringenomen generatie jonge mensen in de Amerikaanse geschiedenis", aldus de Amerikaanse president. "Deze generatie gaat alles veranderen. We mogen gewoon niet opgeven."

Meest gelezen