Bodemverbeteraar van UHasselt vervangt potgrond, stoot geen CO2 meer uit en beschermt planten tegen ziektes

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt hebben een alternatief voor potgrond uitgewerkt, namelijk biochar. Door een bodemverbeteraar op basis van houtsnippers of mest toe te voegen aan grond, komt er minder CO2 vrij. Testen op aardbeiplanten waren al succesvol. Over enkele jaren zullen zowel telers als particulieren het product kunnen kopen.

Gewone potgrond bevat turf en als die uitdroogt komt CO2 vrij en dat is uiteraard niet goed voor het klimaat. Daarom startte de UHasselt met biochar toe te voegen aan de grond. Dat is een bodemverbeteraar op basis van organische stoffen zoals houtsnippers, mest- of groenteafval. “Dat gaan we door de temperatuur te verhogen zonder zuurstof in een oven chemisch kraken en dan krijgen we een zwart product zoals houtskool. Voordeel is dat biochar veel nutriënten bevat, dat het de eigenschap heeft om water vast te houden en dat planten meer resistent tegen ziektes kunnen worden”, legt professor Ann Cuypers van de UHasselt uit.

Biochar is vooral geschikt voor de tuinbouw omdat hij heel wat alternatieve voedingsstoffen heeft en die traag afgeeft aan de planten. Op termijn is het de bedoeling er een duurzaam product van te maken, zonder afvalproducten ook, al is daar nog heel wat onderzoek naar nodig, want naargelang het product dat je toevoegt, krijgt het verschillende eigenschappen en dus toepassingsmogelijkheden.

Experiment met 3.000 aardbeiplanten

Sinds vorig jaar loopt een experiment met 3.000 aardbeiplanten bij PC Fruit, het proefcentrum voor de fruitteelt in Sint-Truiden. “We hebben dus al één volledig groeiseizoen achter de rug. En we hebben al geleerd dat als we biochar toevoegen, we dezelfde opbrengst en kwaliteit van aardbeien krijgen. Daarnaast infecteren we ook een aantal planten met bepaalde ziektes zoals wortelrot. En daaruit hebben we geleerd dat als we biochar toedienen als een soort vaccin, de planten meer immuun worden en we op termijn minder pesticides moeten gebruiken.”

Nog wat verder onderzoek en een wetswijziging en over enkele jaren kan iedereen biochar kopen

Professor Ann Cuypers, UHasselt

Als de onderzoekers dit jaar dezelfde resultaten bekomen, kunnen ze besluiten dat biochar inderdaad effectief kan gebruikt worden. Op korte termijn zou biochar ook in de wetgeving worden opgenomen, zodat het legaal kan gebruikt en op de markt gebracht worden. Het zal binnen afzienbare tijd dan ook in de tuincentra te koop zijn.

Meest gelezen