Pexels-Greta Hoffman

Deinze is eerste Oost-Vlaamse stad die meestapt in deelplatform Welbi: "Mensen vinden elkaar, om elkaar te helpen"

Vandaag heeft Deinze zijn deelname aan het deelplatform Welbi voorgesteld. Daarmee is de stad de eerste in de provincie Oost-Vlaanderen. Welbi is een manier om burgers dichter bij elkaar te krijgen wanneer ze hulp nodig hebben, en hulp kunnen aanbieden. 

Tot nu toe was het deelplatform Welbi vooral actief in West-Vlaanderen. Maar met de stad Deinze is de provincie Oost-Vlaanderen nu ook wakker geschud. De stad kon de opportuniteit om mee te doen niet laten liggen, zegt de schepen: "We willen iets doen aan de vereenzaming in onze samenleving. We hebben al een grote dienstverlening, maar dit platform sluit nog meer aan om zaken zoals dat te proberen tegen te gaan."

"Burenhulpplatform"

Schepen Conny De Spiegelaere (CD&V) beschrijft Welbi als een burenhulpplatform, en in deze specifiek om Deinzenaars met elkaar in contact te brengen: "Mensen kunnen via het platform kiezen uit verschillende diensten zoals klusjes doen, iemand vervoer aanbieden of gewoon een babbeltje doen met iemand. Ook boodschappen doen, of als oppas bij iemand gaan en ook digitale ondersteuning zoals het helpen opstarten met een nieuwe smartphone kan aangeboden worden."

Je kan boodschappen doen, klusjes of helpen met een nieuwe smartphone
Schepen Conny De Spiegelaere (CD&V)

Het deelplatform werd nog maar voorgesteld deze voormiddag, en het systeem begon al te werken, zegt de schepen tevreden: "Er waren al direct hulpverleners en mensen die hulp nodig hebben." De dienstverlening is niet gratis, als je hulp nodig hebt, betaal je een vergoeding aan degene die je helpt. "De hulpvragers betalen tussen 2 en 13 euro per uur. De hulpaanbieders kunnen dat zelf bepalen en krijgen een fiscale fiche achteraf. En ze zijn bovendien verzekerd."

Prijsbepaling

De prijsschommeling heeft te maken met het soort taken die gevraagd worden. Sommige zijn zwaarder dan andere. Een dierenstal uitkuisen zal duurder zijn dan een kleine boodschap doen voor iemand.

Als mensen hun hulp willen aanbieden, of hulp nodig hebben, hoeven ze enkel te surfen naar www.welbi.be of te bellen naar 078/05.01.48. Er is ook een app die kan gedownload worden. Welbi is een organisatie van de West-Vlaamse zorggroep Curando vzw.

Meest gelezen