Elektriciteitsnet in twee Nederlandse provincies zit vol: nieuwe bedrijven krijgen geen aansluiting meer 

In Nederland krijgen nieuwe bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Limburg voorlopig geen aansluiting meer op het elektriciteitsnet. De maatregel treft ook bestaande bedrijven die willen uitbreiden. Volgens de netbeheerder zit het hoogspanningsnet in die twee provincies vol door de snelgroeiende vraag naar elektriciteit.

Net nu bedrijven minder afhankelijk willen worden van gas kunnen ze in in het Nederlandse Noord-Brabant en Limburg niet overschakelen op stroom als duurzaam alternatief. Het hoogspanningsnet zit er vol. Dat komt vooral door de snelle opkomst van warmtepompen, elektrische laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie in Noord-Brabant en Limburg.

"We zien een hele snelle ontwikkeling van allerlei initiatieven. Die optelsom zorgt ervoor dat de grenzen van de bestaande netcapaciteit tegen het maximum aanlopen", vertelt woordvoerster Eefje Van Gorp van TenneT die het hoogspanningsnet in Nederland beheert. 

Er komt nu een stop voor nieuwe bedrijven in die twee provincies die een aansluiting willen op het elektriciteitsnet. Zowel voor het opwekken van elektriciteit als voor de afname. 

Ook voor bestaande bedrijven die een zwaardere aansluiting willen, is geen ruimte meer. "Particulieren en woningbouw worden niet getroffen door het tekort aan beschikbare transportcapaciteit", meldt TenneT. Het is voor de netbeheerder de allereerste keer dat hij gedwongen wordt om zo'n stop door te voeren. 

Terzake ging poolshoogte nemen in Nederland, herbekijk de reportage:

Videospeler inladen...

De provinciebesturen noemen het slot op het elektriciteitsnetwerk onaanvaardbaar. De netbeheerder heeft hen nooit laten weten dat het probleem zo groot was, zeggen ze. Ze willen dan ook dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, want het probleem treft een hele maatschappij, klinkt het. 

"Het begint al bij een bakker die elektrische ovens nodig heeft of een slager die elektriciteit nodig heeft voor de diepvriezers en koelvitrines. Dat kan allemaal niet meer aangesloten worden", vertelt Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie in Noord-Brabant.

Beluister hieronder het interview met Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie in Noord-Brabant, in "De ochtend" op Radio 1.

Dringend gezocht: extra capaciteit

Hoelang de "tijdelijke stop" zal duren, is niet duidelijk. TenneT gaat de komende tien jaar twee miljard euro investeren om de capaciteit van het netwerk structureel te vergroten. 

De provinciebesturen gaan op hun beurt proberen om de vereiste procedures te versnellen en de praktische bezwaren weg te werken . "Als een vergunningsaanvraag toekomt, gaan we proberen die zo snel mogelijk af te handelen en niet de hele wettelijke termijn te gebruiken", legt gedeputeerde Spierings uit. De provincies hebben nu ook in een brief aan de minister voor Klimaat en Energie gevraagd of er niets kan veranderen aan de wettelijke procedures. 

TenneT zet ook in op andere oplossingen om het bestaande net intensiever te benutten en sneller extra capaciteit te creëren. "Een van de mogelijkheden is het inzetten van congestiemanagement. Dat is een marktmechanisme waarbij aangesloten partijen tegen betaling minder gebruik maken van het elektriciteitsnet waardoor er weer extra capaciteit ontstaat", aldus TenneT. 

Meest gelezen