Zoektocht in Zuienkerke naar alpaca Bruno

Alpaca Bruno is gisteren ontsnapt in Zuienkerke. Het dier sprong in paniek over de afsluiting van een weide van Alpacahof Hagebos toen het opgejaagd werd door loslopende honden. Een zoektocht leverde nog niets op. Eigenares Vera van Dooren is er niet gerust in: "Alpaca's zijn stressdieren."

Vera van Dooren en Luc Depoorter houden een 25-tal alpaca's op hun boerderij Hagebos in Zuienkerke. Ze doen er wandelingen mee in de velden. Gisteren stonden de dieren in de weide. Vera van Dooren: "Er passeerde een groep wandelaars met honden waarvan twee zonder leiband. Die sprongen in de wei waar onze hengsten staan. Ik liep naar buiten om de wandelaars aan te manen dat ze hun honden uit de wei moesten halen. Maar tegen dan was Bruno al over de afsluiting gesprongen. Hij is in blinde paniek weggerend achterna gezeten door die honden."

De eigenaars, buren en vrienden begonnen meteen een zoektocht, te voet, met de fiets en de auto. Maar dat leverde niets op. Vera: "We hebben in Zuienkerke gezocht, maar ook in Meetkerke en Houtave omdat Bruno weggelopen is in de richting van Wenduine. Maar we hebben geen spoor van hem gevonden. Ofwel is hij gewond en ligt hij ergens neer. Maar het zou ook erger kunnen zijn. Alpaca's zijn, net als konijnen, stressdieren.  Ze kunnen plotsklaps doodvallen door de stress. Ik ben er niet gerust in omdat Bruno niet uit eigen beweging is teruggekeerd."

Drones ingezet

Vanmorgen zijn uiteindelijk zelfs drones ingezet om het dier te vinden. "Alex Vandenbroucke, een fotograaf uit Torhout die ooit eens met de alpaca's is komen wandelen, heeft spontaan aangeboden om zijn 3 drones in te zetten", zegt Vera. "Daar zijn we heel gelukkig om. Met die drones kunnen we sneller een groter deel van de omgeving doorzoeken vanuit de lucht." 

Lange lokken

In de kudde alpaca's van Hagebos neemt Bruno een speciale plaats in. Vera: "Er zijn 2 soorten alpaca's: de suri en de huacaya. De suri alpaca heeft lange lokken en de huacaya heeft korter haar op de vacht. Bruno is onze enige suri alpaca. Bovendien zit hij in ons hart omdat we hem geadopteerd hebben. Hij zat alleen bij zijn vorige eigenaars en dat is slecht voor alpaca's. Dat zijn kuddedieren. Ze moeten minimum met drie samenleven."

Meest gelezen