De Britten Aslin (links) en Pinner (rechts) met de Marokkaan Brahim in het midden in de rechtbank.
Gerdo Vladimir/Tass/ABACA

Twee Britse en een Marokkaanse vrijwilliger in Oekraïne zijn ter dood veroordeeld door pro-Russische rebellen

In Donetsk zijn twee Britten en een Marokkaan ter dood veroordeeld door pro-Russische rebellen. Volgens Rusland zijn het huurlingen die gevangen zijn genomen in de havenstad Marioepol. De Britse regering veegt die beschuldiging van tafel en zegt dat de mannen vrijwillig in het Oekraïense leger vochten en vallen onder de conventies ter bescherming van krijgsgevangenen.

Het gaat om twee Britten, Aiden Aslin en Shaun Pinner, en de Marokkaan Saaudun Brahim. Die werden enkele weken geleden nog voor de val van Marioepol krijgsgevangen gemaakt door pro-Russische separatisten die de afscheuring van de provincies Donetsk en Loegansk in Oekraïne willen.

Vanmiddag heeft het Russische persbureau TASS bekendgemaakt dat de drie mannen ter dood zijn veroordeeld door een "rechtbank" in de zelfverklaarde separatistische "volksrepubliek Donetsk". Er zou nog wel een beroep mogelijk zijn. 

"Ik had het graag anders gezien, maar God zal over mij oordelen", zegt de Britse ter dood veroordeelde Aiden Aslin:

Videospeler inladen...

Volgens de separatisten zijn de drie mannen "huurlingen" en wilden ze "de constitutionele orde in de volksrepubliek Donetsk omverwerpen". Die twee gebieden Donetsk en Loegansk hebben zich in 2014 afgescheurd van Oekraïne met Russische steun, maar die onafhankelijkheid wordt door niemand erkend, behalve door Moskou en dan nog slechts in februari van dit jaar.

Houdt Rusland een pasmunt achter de hand?

De drie mannen vochten in het Oekraïense leger en volgens zijn familie was een van de Britten daar al vier jaar in dienst. Ze vochten in uniform en onder leiding van de Oekraïense staf en vallen dus volgens de meeste waarnemers -ook als buitenlander- onder de bescherming van krijgsgevangenen zoals afgesproken in de internationale conventies van Genève. De mannen werden eerder al op de televisie getoond en waren toen duidelijk mishandeld.

Wellicht wil Rusland zo andere buitenlandse vrijwilligers in het Oekraïense leger afschrikken. Eerder hadden zich duizenden mensen uit allerlei landen gemeld voor dienst in Oekraïens militair verband. Anderzijds zou Moskou ook pogen om druk te zetten op de Britse regering. Die heeft zich erg kritisch getoond over de Russische invasie in Oekraïne en levert erg veel zware wapens aan het Oekraïense leger. 

Ten slotte wil Rusland de drie mannen mogelijk ruilen voor Russische militairen die in Oekraïne gevangen zijn genomen en die daar door het gerecht vervolgd worden wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de bezetting van Boetsja en andere steden ten noorden van Kiev in het begin van de oorlog. Een van die militairen is door een Oekraïense rechtbank tot levenslang veroordeeld wegens moord op een bejaarde man.

Meest gelezen