Flickr

40 Antwerpse straatracers vrijgesproken: parking Decathlon is geen openbare weg

De politierechter in Antwerpen heeft veertig personen vrijgesproken voor het deelnemen aan illegale straatraces. Die vonden plaats op het parkeercomplex aan sportwinkel Decathlon in de wijk Luchtbal, en dat is volgens de rechtbank geen onderdeel van de openbare weg.

De politierechter in Antwerpen heeft veertig mensen vrijgesproken die terechtstonden voor illegale straatraces. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws wordt ons bevestigd. De veertig werden door de politie betrapt in maart 2021 toen ze races organiseerden op de parking van winkelketen Decathlon, in de Antwerpse wijk Luchtbal. 

De parking van winkelketen Decathlon is volgens ons geen deel van de openbare weg
Johan Hermans, advocaat

"De vervolging die de procureur had ingesteld tegen het merendeel van de beklaagden was gebaseerd op het aanzetten tot overdreven snelheid, en het niet onder controle houden van het voertuig op de openbare weg. Maar volgens ons was die bewuste bovenste verdieping van de parkeergarage een openbare plaats maar geen openbare weg", zegt Johan Hermans, advocaat van twee beklaagden aan Radio 2.  

De politierechter volgde die logica. De veertig beklaagden -voornamelijk twintigers uit de regio Antwerpen- gaan dus vrijuit. "Een gevolg van deze uitspraak is dat winkelketens goed moeten nadenken over het installeren van slagbomen aan hun parkeerterrein zodat niemand er 's avonds gebruik van kan maken", besluit advocaat Hermans.

Parket bestudeert vonnis

Het parket van Antwerpen had zwaar ingezet op de kwestie en wilde sensibiliseren rond de gevaren van straatraces. Daarom moesten de veertig beklaagden allemaal samen voor de rechter verschijnen tijdens een speciale themazitting. Het Antwerpse parket laat aan Radio 2 weten het vonnis en de motivatie uitgebreid te analyseren. Daarna wordt beslist of het al dan niet in beroep gaat tegen de vrijspraak.

Meest gelezen