Belga

Steeds meer buurtinformatienetwerken in Vlaams-Brabant: "Hoe meer BIN's, hoe minder inbraken"

Er worden steeds meer buurtinformatienetwerken (BIN) opgericht in de provincie Vlaams-Brabant. Op dit moment zijn er al 108 BIN's in de provincie, terwijl dat er in 2015 nog amper 25 waren.

Een BIN is een groep van buurtbewoners die samen met de politie de veiligheid in de gemeente wil verhogen door elkaar bijvoorbeeld te informeren over verdachte personen of situaties in een bepaalde wijk.

“Het aantal BIN’s is zeker geen doel op zich, maar waar er een nood en een vraag is, willen we de netwerken maximaal ondersteunen", laat gouverneur Jan Spooren weten. Zo organiseert de provincie Vlaams-Brabant regelmatig evenementen en projecten waardoor BIN-medewerkers onderling hun ervaringen kunnen delen. "Zo voorkomen we dat elk BIN het warm water moet heruitvinden. Buurtinformatienetwerken dragen vaak bij tot een hogere veiligheid en dat is en blijft in onze provincie een prioriteit”, besluit de gouverneur.

Hoe meer BIN's hoe minder inbraken

Luc Dupas is al jaren de coördinator van een BIN in Oud-Heverlee. Hij is ervan overtuigd dat hun werk voor minder woninginbraken en een hoger veiligheidsgevoel zorgt in de gemeente. "We willen mensen stimuleren om een goede buur te zijn. Leer je buren kennen en werk samen. We delen ook informatie met elkaar, zoals tips over wat je zelf kan doen om je woning minder aantrekkelijk te maken voor eventuele inbrekers."

"BIN's hebben zeker en vast een positief effect op het aantal inbraken en inbraakpogingen. Het is een algemene trend dat die in het hele land dalen, maar op plaatsen waar een BIN is in onze politiezone zie je een nog veel sterkere daling", aldus Dupas.

Meest gelezen