Radio 2

Buurtcomité uit Merchtem haalt slag thuis: geen appartementsblok maar wel groene parking op Reedijk

Er komt een groene parking op het braakliggend perceel aan de Reedijk in Merchtem. De burgemeester heeft laten weten dat de gemeente de grond koopt en dat er dus zeker geen appartementsblok komt. De buurtbewoners van de Reedijk halen na jaren protesteren opgelucht adem.

Vorig jaar trok de gemeente de vergunning van de bouw van het appartementsgebouw al in. Het perceel op de hoek van de Reedijk en de Wolvertemsesteenweg ligt in overstromingsgebied, en is daarom niet geschikt voor zulke grootschalige bouwprojecten. Toen was er nog geen plan voor het grondgebied, maar daar komt nu verandering in.

De gemeente koopt het stuk grond voor 754.800 euro. "Op de volgende gemeenteraad staat de aankoop van het perceel aan de Reedijk op de planning”, zegt burgemeester Maarten Mast (LVB). “Dit stuk grond van ruim 2.500 vierkante meter zal worden omgevormd naar een groene randparking. Zo behouden we een groene en open toegangsweg naar het centrum. Het gemeentebestuur voorkomt door deze aankoop dat dit stuk grond wordt volgebouwd.”

Mijn droom is uitgekomen

Henk Willockx, buurtbewoner van de Reedijk

De buurtbewoners hadden een actiecomité opgericht om te protesteren tegen de bouw van het appartementencomplex. Zij zijn blij dat ze hun slag hebben thuisgehaald. "We hadden de hele buurt gemobiliseerd tegen nog meer betonnering en verharding", vertelt buurtbewoner Henk Willockx van het actiecomité. "Het water op de verzadigde site zou niet meer weg kunnen stromen, terwijl de buurtbewoners dagelijks water uit hun kelders moeten pompen."

Het perceel aan de Reedijk is gevoelig voor overstroming.
Radio 2

350 mensen tekenden een petitie om hun ongenoegen te uiten. "Dit perceel volbouwen, was onverantwoord", meent Henk. "Zelfs toen het project vorig jaar niet doorging, bleven we hier met een bang hart zitten, want vroeg of laat zou er toch iets met dat perceel moeten gebeuren. Maar met het nieuws dat het perceel een groene parking wordt en geen appartementsblok is mijn droom uitgekomen", sluit Henk opgelucht af.

Meest gelezen