Droommachine "Music Maestro" voorgesteld in basisschool 3K in Kinrooi

De droommachine "Music Maestro" is vandaag voorgesteld in basisschool 3K in Kinrooi. De machine is een samenwerking van de basisschool, de secundaire school Mosa RT uit Maaseik en Hogeschool PXL. Het project staat niet alleen: er werden vandaag in totaal vier zulke droommachines voorgesteld doorheen Limburg.

Het project is een samenwerking over drie verschillende onderwijsniveaus heen. Eddy Mulders, de adjunct-directeur van Mosa RT, legt uit hoe dat in zijn werk ging: “De leerlingen van de basisscholen mogen dromen ontwikkelen die door studenten van Hogeschool PXL worden uitgetekend en die leerlingen van secundaire scholen dan mogen maken.”

Deze droommachine heet "Music Maestro", en die naam is niet toevallig gekozen. Dat leggen Sirpil Dirikan en Jarne Vanroy, studenten van de lerarenopleiding van de PXL, uit: “De machine toont de wereldkaart, waarbij van een aantal landen muziek wordt gespeeld als de kinderen die landen met een knop selecteren.” Het gaat dan om typische muziek van die landen, en de bedoeling is dat de kinderen de landen daarmee leren kennen.

De kinderen en de ouders van de school zijn alvast erg enthousiast. Dat blijkt ook uit de reacties, die je in dit fragment kan beluisteren:

Handy Fresh

Hoewel de droommachine positief onthaald werd, was "Music Maestro" niet het eerste idee. De kinderen wilden eerst een "Handy Fresh" maken, waarbij water uit de machine zou komen. Omwille van hygiënische redenen was dat echter niet haalbaar.

“In eerste instantie waren de kinderen een beetje van hun melk. Maar na de uitleg kwam de boodschap aan en is de schakel snel gemaakt”, zegt juf Anneke Linssen. Juf Nele Dreezen vult aan: “De studenten van de PXL waren toen al plannen aan het tekenen, dus de huidige machine is een beetje een hybride van "Music Maestro" en "Handy Fresh".”

Naast deze droommachine zijn er nog drie anderen gemaakt: "Truzie Troostman" bij Freinetschool Het Wijdeland in Sint-Truiden, de "Superheldendroommachine" bij basisschool Kosmos in Zonhoven en de "Bedmobiel" bij ’t Schoolke Oud-Waterschei in Genk.

Meest gelezen