Binnenzicht van een schuilkelder op de Arsenaalsite in Gentbrugge
Luc Van de Sijpe

Expert roept op om twee intacte schuilkelders uit WO II te bewaren op Gentse Arsenaalsite  

Op de Arsenaalsite in Gentbrugge zijn er twee goed bewaarde schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog die beschermd moeten worden voor vandalen of een mogelijke afbraak. Dat stelt expert Luc Van de Sijpe. "De plannen voor de site moeten er zijn waar dit erfgoed een plaats krijgt." De eigenaar van de site zou het voorstel bekijken. 

Bunkerexpert Luc Van de Sijpe vraagt aandacht voor twee vergeten schuilkelders in Gent. Ze bevinden zich op de Arsenaalsite in Gentbrugge. De voormalige NMBS-terreinen leenden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ook als schuilplek voor bombardementen, vermoedelijk voor mensen die op de site werkten. "Er zijn twee goed bewaarde schuilstructuren in Gentbrugge. Ze moeten beschermd blijven worden tegen vandalisme", zegt Van de Sijpe. De schuilkelders liggen deels verscholen en de toegang is overwoekerd met planten. 

overwoekerde buitendeur van één van de schuilkelders
Luc Van de Sijpe
Vroeger waren er heel wat schuilkelders uit die periode in Gent maar die zijn intussen bijna allemaal verdwenen
Expert Luc Van de Sijpe

De expert trekt aan de alarmbel nadat er op de site verschillende keren brand uitbrak, in zeker 1 geval was het vuur aangestoken. "Het vandalisme heeft ook in de schuilstructuren impact en dat is jammer." Van de Sijpe is blij dat hij, met toelating van de Firma Monument-Real Estate, de toegangsdeuren intussen mocht vergrendelen om verder vandalisme en grotere schade te vermijden. De stad zorgt ondertussen voor politie- en camerabewaking. "Maar er moet een oplossing op lange termijn komen." 

Gevandaliseerde bank in één van de schuilkelders
Luc Van de Sijpe

Op de Arsenaalsite plant de stad een tijdelijke invulling tot het terrein een herbestemming krijgt. Verenigingen, organisaties en kunstenaars zouden er een plek kunnen krijgen. "Het is belangrijk dat de stad dan oog heeft voor de schuilkelders", zegt Van de Sijpe. "Ze dan permanent openstellen voor het publiek is geen goed idee maar het kan onder begeleiding wel." Bij vorige tijdelijke invullingen liep het soms mis, stelt de expert. "Op DOK Gent was ook een schuilkelder, daar zijn de bankjes gebruikt op het terrein en later verkocht. Jammer, want het gaat om bijzonder erfgoed." 

"Bewaar het erfgoed in de toekomstplannen"

 Over een aantal jaren, wanneer de site ontwikkeld zal worden, moeten de schuilkelders volgens de expert een plaats krijgen. "De plannen van de eigenaar zijn nog vaag maar het is goed om nu al te hameren op het feit dat het erfgoed bewaard moet blijven. In het Gentse zijn er niet veel schuilkelders meer die zo goed intact zijn." Van de Sijpe pleit ervoor om de kelders in zo goed mogelijke staat te brengen en grondig op te ruimen." Op zijn website verzamelt hij alle informatie, ook over andere schuilkelders en bunkers in  Oost-Vlaanderen. 

Of de eigenaar ingaat op de vraag, is onduidelijk. Van de Sijpe benadrukt dat het voorstel bekeken wordt. De herbestemming is er pas over enkele jaren, er is nog tijd. 

ingang van één van de schuilkelders op de Arsenaalsite
Luc Van de Sijpe
Nooduitgang in één van de schuilkelders
Luc Van de Sijpe

Meest gelezen