ISOPIX

Gent pakt vervoersarmoede aan: "Fietslessen voor bepaalde groepen en minder drempels bij autodelen"

De stad Gent heeft een actieplan met 17 punten om inwoners te helpen die zich nu niet vlot door de stad bewegen. Zo moeten mensen met weinig middelen, inwoners die slecht te been zijn of een beperking hebben makkelijker de weg vinden naar onder meer systemen als autodelen. 

De stad Gent wil dat alle inwoners zich vlotter kunnen verplaatsen en stelt een actieplan op om de zogenaamde "vervoersarmoede" op te lossen. Het plan richt zich niet enkel op inwoners met beperkte middelen, die nu bijvoorbeeld de weg moeilijk vinden naar systemen als autodelen. Er wordt ook ingezet op inwoners die slecht te been zijn of mensen met een beperking. In totaal heeft de stad 17 actiepunten klaar. 

Met het plan hopen we dat elke Gentenaar kan deelnemen aan het maatschappelijk leven, dat is heel belangrijk

Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit

"Er zijn heel wat drempels voor bepaalde mensen", verklaart schepen Filip Watteeuw (Groen). "Sommige inwoners hebben niet veel centen, kennen bestaande systemen niet of hebben een fysieke of mentale beperking." De stad wil voor al die groepen de mobilitiet verhogen. 

Van autodelen tot groepsfietslessen

Eén van de maatregelen is het systeem van autodelen toegankelijker maken. "Sommige mensen vinden de weg er niet naar omdat ze bijvoorbeeld niet goed met apps kunnen werken of bepaalde waarborgen niet kunnen betalen, nochtans is het net voor hen vaak interessant." De stad wil daar nu in tussenkomen. "Ook zijn er bepaalde groepen die nog niet goed kunnen fietsen en dat eigenlijk wel willen. Voor hen willen we fietslessen organiseren. Daarnaast willen we ook de taxi's toegankelijker maken voor mensen met een beperking." 

Evaluatie impact LEZ

De stad wil tram- en bushaltes ook toegankelijker maken. Er komen ook financiële tussenkomsten voor abonnementen voor het openbaar vervoer en fietsreparaties voor kansengroepen. De stad belooft ook dat er een evaluatie komt van de impact die de lage emissiezone in de binnenstad heeft op bepaalde sociale groepen . 

Gent zal in totaal 3 miljoen euro investeren om de acties uit te voeren. "Het gaat voornamelijk om bestaande budgetten die verschoven zullen worden, we hoeven hier geen extra geld voor vrij te maken", besluit Watteeuw. 

Meest gelezen