foto Google Maps

Gentse Feesten starten met licht- en klankspektakel aan het water als eerbetoon aan coronahelden

De Gentse Feesten starten op 15 juli met een groots muzikaal klank- en lichtspel dat tegelijk ook hulde brengt aan de coronahelden. "Zonder hen was het niet mogelijk geweest dat we opnieuw konden vieren", zegt schepen Bram Van Braeckvelt (Groen). Tijdens deze Gentse Feesten zet de stad ook meer in op toegankelijkheid voor iedereen. 

In Gent is het officiële programma voor de Gentse Feesten voorgesteld en is ook de website van het stadsfestival gelanceerd. Er zijn ruim 3.000 activiteiten, waarvan 500 voor kinderen. De helft van het programma is gratis toegankelijk. "De Feesten openen we deze keer met een bijzonder klank- en lichtspektakel aan Portus Ganda op 15 juli om 19.00 uur", zegt schepen Bram Van Braeckevelt. 

Onze coronahelden kunnen het spektakel bekijken vanuit bootjes op de Leie

schepen Bram Van Braeckevelt (Groen)

"We schakelen een 100-tal zangers in van Allez Chantez om het hele gebeuren muzikaal op te luisteren." Het spektakel zal plaatsvinden rond het karkas van het ontmantelde Belgacom-gebouw aan het water. Op de Leie zullen er bootjes varen waarin bekende en onbekende coronahelden kunnen toekijken. "Ze krijgen een ereplaats, want zonder hen was het niet mogelijk geweest om opnieuw te kunnen vieren", zegt Van Braeckevelt. 

foto VRT NWS - schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) met het officiële Gentse Feesten-programma

De Gentse Feesten vinden plaats van 15 juli tot en met 25 juli. Het is het grootste stadsfestival van Europa met straattheater, lezingen, cultuur en optredens op 14 pleinen in de binnenstad. Er komen heel wat grote Vlaamse artiesten en bands, zoals Metejoor, Camille Dhont, Christoff, Sandra Kim, Guido Belcanto, Willem Vermandere en Johan Verminnen. Afsluiten doen de feesten aan het Walter De Buckplein met een optreden van Raymond van het Groenewoud. De Gentse Feesten trekken elk jaar zo'n miljoen bezoekers. Door corona waren de edities van 2020 en 2021 afgelast.

Duurdere pintjes, meer vegetarische standjes

Alle pleinen voeren een nieuwe herbruikbare beker in, die bezoekers overal op de Feesten kunnen inwisselen. Er zijn 300.000 exemplaren voorzien. De pintjes (en andere dranken) zullen iets duurder worden, zo'n 3 euro.  Eten kan zo goed als overal op de feesten, maar de stad heeft het aantal vegetarische eetstanden wel licht opgedreven. 

Feesten toegankelijk voor iedereen

De stad wil dat, na twee jaar coronapauze, de feesten voor iedereen toegankelijk zijn. Er zijn 10 activiteiten die integraal toegankelijk zijn, zo is er bijvoorbeeld ondersteuning in Vlaamse gebarentaal. De stad voorziet ook 65 parkeerplaatsen die voorbehouden worden voor mensen met een beperking en er is dagelijks extra assistentie om bezoekers van en naar de feesten te brengen. "Mensen die gebruik willen maken van die dienst, kunnen dat melden via de website", besluit Van Braeckevelt. 

Meest gelezen