OM/AR architecten

Heilig Graf Turnhout onthardt 2400 vierkante meter: "Waterhuishouding en leefklimaat binnenstad verbeteren" 

Het Heilig Graf in Turnhout gaat meer dan 2000 vierkante meter gebouwen en verharding ontharden. Het stadscentrum krijgt er zo een nieuw park bij. "Een aantal niet-energiezuinige gebouwen uit de jaren 60 willen we afbreken, en daar een open groene ruimte maken", zegt technisch-financieel directeur Peter Ennekens.

Het Heilig Graf in het centrum van Turnhout gaat 2400 vierkante meter ontharden. De school krijgt daarvoor een Vlaamse subsidie.  Deze week zijn de afbraakwerken gestart aan de recreatiezone tegen de Baron du Fourstraat. "2400 vierkante meter is gigantisch, maar we zijn dan ook een gigantische grote school", zegt Peter Ennekens, technisch-financieel directeur. Hier staan een aantal gebouwen uit de jaren 60 die worden afgebroken, en hier komt een groen voorplein."

Campus Patersstraat, in het centrum van de stad, wordt in verschillende fases gerestaureerd en aangepast aan de huidige onderwijsnoden. "Door toekenning van een Vlaamse subsidie voor ontharding kwam een gedeelte van de uitvoering van dit plan in een stroomversnelling. De recreatiezone aan de kant van de Baron du Fourstraat krijgt een grondige make-over en wordt getransformeerd tot een ruim natuurplein", vertelt Ennekens.

Het park krijgt de naam 'Park Piot' en zal uit drie zones bestaan: een trappenzone die ruimte biedt voor evenementen of optredens, een middenzone geschikt voor leer- en cateringactiviteiten en een zone die plaats biedt voor leerlingen die rust zoeken.

Niet-energiezuinige gebouwen worden afgebroken en de geklasseerde gevels komen meer in het zicht

Peter Ennekens, technisch-financieel directeur Heilig Graf

De ontharding biedt niet alleen meer groen voor de school, maar zorgt ook mee voor een betere waterhuishouding en leefklimaat in de binnenstad, zegt Peter Ennekens. “Niet-energiezuinige gebouwen worden afgebroken en de geklasseerde gevels komen meer in het zicht. Het project omvat ook de integratie van streekeigen groen en de ontwikkeling van biodiversiteit. Door grotere bomen, struiken, gras en groen zal het veel aangenamer zijn om op de speelplaats te vertoeven.” 

Wadi

Er wordt naast een regenwaterput ook een wadi voorzien, die onder meer zorgt voor de buffering van water en vermindering van het stedelijk warmte-eilandeffect. Een verbeterde watercyclus zorgt er ook voor dat de bodem beter bestand is tegen periodes van droogte. 

Ook de Stedelijke Academie zal gebruik kunnen maken van het park, bijvoorbeeld voor kunstopdrachten of optredens. De afbraakwerken gaan deze week van start en duren tot eind augustus 2022. Tegen de zomervakantie van 2023 zijn de werken volledig afgerond.

OM/AR architecten

Meest gelezen