Congolezen scherp over toespraak koning Filip in Lubumbashi: "Mooie woorden, maar nu is het tijd voor daden"

De toespraak die koning Filip vandaag aan de universiteit van de Congolese stad Lubumbashi heeft gegeven, valt hier en daar in slechte aarde. "De meerderheid noemt het mooie woorden van de koning, maar zegt tegelijk dat het stilaan ook tijd wordt voor daden", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse die ter plaatse is.

De koning en de koningin zijn vandaag vanuit de Congolese hoofdstad Kinshasa naar Lubumbashi gevlogen. Dat is de tweede stad van het land en de belangrijkste stad in de zuidelijke mijnregio Katanga. Het thema van hun bezoek was onderwijs met een bezoek aan een school waar kinderen onderwijs volgen op het niveau van ons land.

"De school was een merkwaardige keuze", merkt reporter Stijn Vercruysse ter plaatse op. "Het is een eliteschool. Een school waar enkel rijke kinderen naartoe kunnen. Deze school is absoluut niet representatief voor de rest van het onderwijs. Merkwaardig als je zo hamert op het onderwijs dat je dan voor zo'n school kiest. Een gemiste kans van de koning."

Vanavond gaf koning Filip dan opnieuw een toespraak, dit keer tot duizenden studenten aan de universiteit van Lubumbashi. Net als eerder in Kinshasa verwees de koning naar de gemeenschappelijke geschiedenis van België en Congo en "over alles wat onze banden heeft gesmeed, soms met vreugde, maar soms ook met pijn". In zijn eerdere toespraak heeft koning Filip zijn spijt geuit voor de ellende van het koloniale verleden. 

Nu was zijn boodschap aan de studenten om vooral naar de toekomst te kijken. "De ontwikkelingskansen van Congo zijn immens en nergens is dat meer zichtbaar dan hier, in de hoofdstad van de koperregio. Naast zijn eigen waarde heeft koper immers kobalt als bijproduct, het metaal dat essentieel is voor de nieuwe technologieën die de wereld van morgen zullen vormgeven". Kobalt is een erg belangrijk materiaal dat onder meer in mobiele telefoons en andere IT-toepassingen gebruikt wordt.

BEKIJK - Koning Filip sprak universiteitsstudenten in Lumbumbashi toe:

Videospeler inladen...

Er is geen ontwikkeling mogelijk zonder vrede en er is geen vrede zonder ontwikkeling

Koning Filip

Toch zag koning Filip nog veel uitdagingen: "Denk maar aan de strijd tegen de armoede, de inzet van alle mogelijke middelen voor het welzijn van eenieder. En ik kan niet anders dan het hier-en-nu te benoemen: veiligheid, met name in het oosten van het land. Er is geen ontwikkeling mogelijk zonder vrede en er is geen vrede zonder ontwikkeling. België staat aan jullie kant om al deze uitdagingen aan te gaan", besloot de koning. 

Concreet verwees hij daarmee naar de recente gevechten in Oost-Congo tussen het leger en rebellengroepen die steun zouden krijgen vanuit buurland Rwanda. De studenten waren lang niet allemaal enthousiast over de toespraak. "De meerderheid zegt hier dat het mooie woorden zijn van de koning, maar dat het tijd wordt voor daden", zegt Vercruysse. "Bijna iedereen verwijst naar het geweld in Oost-Congo, maar daarvoor willen ze echte hulp van België. Dus niet alleen maar woorden."

BEKIJK - Onze reporter Stijn Vercruysse in Congo: "Veel studenten hoorden mooie woorden waren van de koning, maar zeggen dat het tijd wordt voor daden":

Videospeler inladen...

Meest gelezen