De zandberg waar een kolonie oeverzwaluwen in broedt.
Radio 2

Omgevingswerken aan nieuwe brug in Beringen moeten wijken voor oeverzwaluwen

De omgevingswerken rond de nieuwe brug van Tervant in Beringen zullen een tijdje uitgesteld worden door een kolonie oeverzwaluwen. Die heeft een grote zandberg uitgekozen als broedplaats. Er werden nadarhekken en infobordjes geplaatst, zodat de zwaluwen in alle rust hun gezinnetje kunnen grootbrengen.  

Gisteren nog was er de traditionele weegtest op de nieuwe brug van Tervant,  en die is goed verlopen. De brug kan dus op 17 juni officieel worden geopend, maar de omgevingswerken zullen even worden uitgesteld door de broedende zwaluwen. De vogelsoort is beschermd, dus de omgeving van de zandberg is afgezet met nadarhekken en infobordjes waar aan passanten wordt gevraagd om de nodige rust te bewaren, zodat de zwaluwen in alle rust kunnen verder broeden.  

Infoborden
Radio 2

Vogelbescherming Vlaanderen kwam ook kijken naar de broedplaats. "Het gaat toch wel om een groot aantal nesten. Oeverzwaluwen graven gangen tot 120 cm diep in gronden met een steile wand. Het is nu noodzaak om de vogels in alle rust te laten broeden", zegt Stephan Put van Vogelbescherming Vlaanderen.

Wat nu?

Maandag is er met de Stad Beringen en ANB nog een overleg over de verdere aanpak van de werken. Het is de bedoeling deze nesten te beschermen tot de jonge vogels hun nestplaats verlaten eind augustus. "We moeten nu wel kijken naar de mogelijkheden, want het zand is wel nodig voor het afwerken van de brug. Ofwel wordt er geschoven met de werken ofwel komt er nieuw zand", zegt schepen van Milieu Tijs Lemmens van de Stad Beringen.

Een zwaluw aan de zandberg
Radio 2

Meest gelezen