Maarten Mortier/Vogelwerkgroep Ardea

Drama bij Antwerpse slechtvalken: jonge vogels ziek en verzwakt nadat moeder is vervangen door ander vrouwtje

Twee jonge slechtvalken op het Kiel in Antwerpen zijn verzwakt en ziek binnengebracht in het Vogelopvangcentrum van Brasschaat. De moeder is vermoedelijk verjaagd of gedood door een ander vrouwtje dat haar plek heeft ingenomen. “Dit gebeurt vaker maar meestal voor het broedseizoen. Nu hebben de jongen echt een moeder nodig”, vertelt Maarten Mortier van vogelwerkgroep Ardea. 

Zo’n zes weken geleden zijn er twee slechtvalkjes uit het ei gekomen op de Christus Koningskerk op het Kiel in Antwerpen. Alles verliep goed, tot de moeder plots verdween. Niemand weet waar ze is. “Aan de kerk is er een ander vrouwtje opgedoken dat nu een koppel vormt met de mannelijke slechtvalk”, vertelt Maarten Mortier van vogelwerkgroep Ardea op Radio 2. “Mogelijk is de moeder dus verjaagd of gedood door het andere vrouwtje.” 

Een catfight komt wel vaker voor bij slechtvalken waar monogamie niet de regel is. "Normaal gebeuren zulke gevechten in het voorjaar, voor het broedseizoen begint. Een sterker vrouwtje kan een ander verjagen. Het is voor de jonge vogels op het Kiel problematisch dat dit gebeurt als ze al uitgevlogen zijn. Zij hebben hun moeder en vader nodig om hen te begeleiden.” 

Wormen en crash

De afwezigheid van de natuurlijke moeder heeft de jonge slechtvalken verzwakt en ziek gemaakt.  Eén van de slechtvalkjes, een mannetje, is al tegen een appartementsgebouw gevlogen. Het andere, een vrouwtje, werd teruggevonden in een tuin en had wormen. De twee zijn overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Brasschaat. 

Als we ze vrijlaten in de buurt van het nest, kan het nieuwe vrouwtje de jongen weer aanvallen

Maarten Mortier, vogelwerkgroep Ardea

“Het juveniele mannetje is ondertussen al aangesterkt, maar zijn zus heeft nog last van een bacteriële infectie”, vertelt Marcel Peeters van het Vogelopvangcentrum in Brasschaat. “Normaal kunnen ze over twee weken opnieuw uitvliegen.”

De locatie waar de twee slechtvalken uitgezet worden, ligt nog niet vast. "Als we ze terugplaatsen in de buurt van hun huidige nest, worden ze misschien aangevallen door het nieuwe vrouwtje. Dat mag niet gebeuren”, besluit Mortier op Radio 2. 

Vader slechtvalk met zijn nieuwe vrouw - Foto: Maarten Mortier/Vogelwerkgroep Ardea

Meest gelezen