Stad Leuven

Stad Leuven onthardt 8 straten, stoepen en pleintjes op vraag van inwoners

De stad Leuven onthardt acht verschillende straten, stoepen en pleintjes op vraag van haar inwoners. Het is de bedoeling om de bestrating af te breken en groen aan te planten zodat het regenwater in de bodem kan dringen en de stad groener wordt. Inwoners konden zelf locaties voorstellen die de stad zou kunnen ontharden. Het gaat om plekken in Leuven, Wilsele, Kessel-Lo en Heverlee.

Begin dit jaar riep de stad Leuven haar inwoners op om zelf locaties in hun buurt voor te stellen die ze zouden kunnen ontharden. En daar werd veel op gereageerd want op een paar maanden tijd kreeg de stad 143 voorstellen binnen. Daaruit werden er acht geselecteerd. "Het gaat om verharde plekjes die vandaag geen functie hebben", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). "Bijvoorbeeld een hoekje in de straat dat wat groen kan gebruiken, of een plek die iemand regelmatig passeert onderweg naar school."

Op het Alfons Smetsplein in Leuven werden de stenen al vervangen door gras.
Stad Leuven

Op die manier wil Leuven haar stad groener maken. “In een stad met meer groen en minder beton kan het water makkelijk in de bodem sijpelen en is er minder kans op wateroverlast", zegt schepen van Klimaat, David Dessers (Groen). “Dat is ook bevorderlijk voor het grondwaterpeil. Bij extreme hitte warmt een stad met veel groene plekjes bovendien minder op en al dat groen zorgt bovendien ook voor een aangenaam straatbeeld. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om volop te investeren in meer groen en minder beton.”

8 locaties

De plekken die de stad onderhanden gaat nemen zijn voornamelijk straten, pleintjes en stoepen in en rond Leuven. Het gaat om de volgende locaties: 

  • Eegstraat (Wilsele)
  • Dirk Boutslaan (Leuven)
  • Prosper Poulletlaan - Léon Collinslaan (Leuven)
  • Pieter Coutereelstraat (Leuven)
  • Albert Stainierstraat (Heverlee)
  • Molenveldplein (Kessel-Lo)
  • Patroonschapstraat (Kessel-Lo)
  • Bruineveld – Vijverlaan (Kessel-Lo)

In het najaar worden deze plaatsen onthard en vergroend.

Meest gelezen