Helft van 80-plussers kreeg al tweede boosterprik tegen coronavirus 

Van alle Vlaamse 80-plussers die een uitnodiging hebben gekregen voor hun tweede booster tegen het coronavirus, heeft ongeveer de helft nu ook een tweede boosterprik gekregen. Als je de geplande vaccinaties meerekent, ging ongeveer twee derde van de tachtigplussers in op de uitnodiging. Alle vaccinatiecentra in Vlaanderen moeten zich intussen ook voorbereiden om dit najaar opnieuw een massavaccinatie te organiseren mocht dat nodig zijn. 

In dit artikel stond eerst geschreven dat slechts de helft van de tachtigplussers inging op hun uitnodiging voor een tweede boosterprik. Volgens het kabinet van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zijn die gegevens echter verouderd.

Bewoners van woonzorgcentra en thuiswonende 80-plussers krijgen momenteel een tweede boosterprik aangeboden. Van alle Vlaamse 80-plussers die zo'n uitnodiging hebben gekregen, heeft ongeveer de helft ook al zo'n tweede boosterprik gekregen. Reken je ook de geplande prikken mee, dan ging ongeveer twee derde van de tachtigplussers al in op de uitnodiging. Die cijfers worden bevestigd door het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

De vorige boosterprik van die doelgroep is in de meeste gevallen al ruim een half jaar geleden gezet. De bescherming van de vaccins neemt na verloop van tijd af. Een tweede booster of herhalingsprik kan de immuniteit opnieuw opkrikken. Maar dat is voorlopig dus maar bij de helft van de 80-plussers gebeurd. Momenteel zijn er in Vlaanderen net iets minder dan 100.000 tweede boosterprikken gezet.

Meest kwetsbaren extra beschermen

Toch is het volgens Zorg en Gezondheid een belangrijke voorzorgsmaatregel. "We weten niet wat er op ons af gaat komen in de zomer en de maanden nadien. Vandaag hebben we al een aantal varianten van de Omikron die de ronde doen", vertelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

"We doen dit aanbod uiteraard om de meest kwetsbaren extra bescherming te bieden nog voor we overlijdens en ziekenhuisopnames zien stijgen", zegt Moonens."We kunnen niet meer doen dan het aanbieden en elke persoon moet zijn eigen afweging maken, eventueel in overleg met de huisarts, om al dan niet op het aanbod in te gaan."

Waarom 80-plussers wel of niet op het aanbod ingaan, blijft volgens Moonens speculeren. "Mensen zijn intussen al verschillende keren gevaccineerd en kijken nu misschien eerder in de richting van de herfst om hun tweede booster te gaan halen. In de hoofden van veel mensen lijkt corona ook naar de achtergrond verdwenen. Al die factoren zullen meespelen."

Omdat de campagne nog bezig is, verwacht Zorg en Gezondheid dat het percentage 80-plussers dat ingaat op de uitnodiging voor de tweede booster de komende weken wel nog zal toenemen. 

Massavaccinatie in het najaar

Alle vaccinatiecentra in Vlaanderen moeten zich intussen ook voorbereiden om dit najaar opnieuw op grote schaal boosterprikken te zetten. "Er is een sterke verwachting dat we in het najaar naar een boostercampagne gaan voor een nog ruimere doelgroep dan de 80-plussers. Hoe groot die doelgroep moet zijn, moet nog afgebakend worden." Wanneer de campagne precies van start zal gaan en welke vaccins er gezet zullen worden, wordt nog onderzocht. 

Meest gelezen