Zonnebeke schrapt deel van speelpleinwerking door gebrek aan animatoren: "In fabriek valt tot 3 keer meer te verdienen"

In Zonnebeke zal er deze zomer een beperkte speelpleinwerking zijn. De gemeente vindt te weinig animatoren. "De vergoedingen liggen te laag, maar het is moeilijk om de jongeren meer te betalen."

Steden en gemeenten hebben jaar na jaar problemen om voldoende animatoren te vinden. In Zonnebeke is dat tekort dit jaar zo nijpend dat het ook de speelpleinwerking beïnvloedt. In deelgemeente Beselare zal er geen speelpleinwerking zijn. In een andere deelgemeente, Geluveld, gaat de werking enkel in de maand juli door. In Passendale en Zonnebeke blijft de speelpleinwerking wel de hele zomer open.

Volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is Zonnebeke de eerste gemeente in West-Vlaanderen die een deel van de werking voor deze zomer schrapt. Schepen van Jeugd Koen Meersseman (#TEAM8980) schrijft het tekort aan animatoren toe aan de lage vergoeding: "Jongeren verkiezen om enkele weken in een fabriek te werken. Daar verdienen ze 2 tot 3 keer zoveel als een animator zonder attest." 

"Meer betalen is moeilijk"

Slechts een klein deel van de jongeren heeft een animatorenattest. Zij krijgen een hogere vergoeding. "Dat is logisch, want zij hebben de meeste verantwoordelijkheid. Net als bij de meeste andere gemeentes krijgen de overige jongeren een vrijwilligersvergoeding. Voor hen ligt de meerwaarde bij het speelse aspect: buiten zijn, spelen met de kinderen en toch wat verantwoordelijkheid hebben." 

Naar volgend jaar toe bekijkt de gemeente Zonnebeke of ze de vergoedingen eventueel kan verhogen om zo toch meer animatoren aan te trekken. "Als we 30 jobstudenten moet betalen, dan is de financiële impact enorm. Hopelijk kunnen we voor oplossingen ook rekenen op steun van Vlaanderen." 

Meest gelezen