Bewakingspersoneel Brussels Airport staakt op 20 juni, vakbond: "Hinder zal groot zijn, wellicht is dit maar het begin"

Op 20 juni gaat het bewakingspersoneel op de luchthaven van Zaventem staken. Dat doen ze onder meer uit protest tegen de hoge werkdruk. Gisteren lieten ook de piloten van Brussels Airlines al verstaan dat ze mogelijk gaan staken bij de start van het vakantieseizoen over enkele weken. "Dit is wellicht het begin van een hete zomer", aldus Jo Vanrutten van het ABVV. 

Het bewakingspersoneel op de luchthaven van Zaventem doet op 20 juni mee aan de nationale actiedag van de vakbonden, laat Jo Vanrutten verstaan, ABVV-afgevaardigde bij G4S. "We vragen onder meer een verhoogde koopkracht en protesteren ook tegen de hoge werkdruk op de luchthaven. Dit zijn geen problemen die van gisteren op vandaag zijn ontstaan, we willen dat het signaal nu echt duidelijk wordt. Naar de directie en naar de regering toe", aldus Vanrutten. 

De actie van het bewakingspersoneel op 20 juni zal wellicht veel hinder veroorzaken, laat Vanrutten verstaan. "Er is bij ongeveer 80 procent van het personeel bereidheid om te staken, ik sluit niet uit dat de rest ook meedoet. Er zal misschien een minimumbezetting zijn, maar het is niet aan ons om dat te organiseren. Maar er zal geen vlotte doorstroming zijn aan de security checkpoints."

"Ik heb ook begrepen dat we niet het enige luchthavenbedrijf zijn dat zal staken de 20e, dus niets is zeker die dag. Het is wellicht het begin van een hete zomer, ik kan niet uitsluiten dat dit de enige dag is dat we zullen staken. Ook wij vinden dit jammer voor de reiziger", aldus Vanrutten. 

Gisteren gaven de piloten van Brussels Airlines al aan dat ze wellicht zullen staken bij het begin van het vakantieseizoen over enkele weken. Het cabinepersoneel beraadt zich nog over een staking. Ook Aviapartner - die onder meer de bagage afhandelt - staakte vorige week al spontaan. Brussels Airport laat weten dat ze zich de komende dagen gaat informeren bij de verschillende luchthavenbedrijven om te bekijken wanneer er hinder zal zijn door stakingen, en hoe groot die zal zijn. 

Meest gelezen