Triest einde voor oehoefamilie in Leuven: vader uil dood, moeder vermist en kuikens erg verzwakt naar opvang

Er zijn geen oehoes meer in het centrum van Leuven. Dat meldt schepen van milieu Thomas Van Oppens (Groen). Vader oehoe zat al een tijdje op de grond en is overleden. Moeder uil is al een tijd niet meer gezien. Met hoogwerkers zijn de drie uilskuikens uit het nest in het centrum van Leuven gehaald. Ze bleken ondervoed en zijn naar het vogelopvangcentrum van Heusden-Zolder gebracht om aan te sterken.

Einde van het uilenverhaal in het centrum van Leuven. Sinds een half jaar zat er een oehoekoppel in een omsloten gebouw van de KU Leuven in het centrum van de stad. In de lente kwamen drie kuikens uit. De stad en de universiteit maakten de plaats van het nest niet bekend, maar brachten het nieuws wel uit. De voorbije week overleed vader uil en bleek de moeder vermist. De kuikens, die bijna zouden moeten uitvliegen, waren er nog wel maar zijn verzwakt. 

Schepen van milieu Thomas Van Oppens hoopt dat ze het halen en bracht het uilennieuws uit op zijn Facebookpagina: "Deze morgen is de papa-oehoe helaas dood teruggevonden onderaan het nest. De moederoehoe bleek al enkele dagen niet meer gezien en twee van de kuikens waren uit het nest gevallen. De kuikens bleken zwaar ondervoed. Ook het laatste kuiken dat nog in het nest was, werd gecheckt met een hoogwerker en dat bleek eveneens ondervoed. Er werd besloten om de kuikens naar het vogelopvangcentrum van Heusden-Zolder te laten brengen. Daar worden ze nu goed verzorgd en hopen we op een spoedig herstel!"

De oehoes zijn nu verdwenen uit het centrum van Leuven. Het is zeer uitzonderlijk dat de grootste uilensoort ter wereld zich in een stadscentrum nestelt. Doorgaans blijven oehoes jarenlang op dezelfde plek wonen. Maar het Leuvens uilenverhaal is nu afgelopen.

BEKIJK - de onfortuinlijke oehoefamilie in betere dagen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen