GinoPress B.V.

"Je zoekt mensen niet thuis op, hoe boos je ook bent": Nederlandse politici veroordelen boerenprotest aan huis minister

Verschillende Nederlandse politici zijn niet te spreken over het protest van de boeren gisterenavond aan de deur van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. "Onacceptabel. Dit is intimidatie", klinkt het. 

Nadat de Nederlandse regering haar plannen bekend gemaakt had, die moeten zorgen voor een drastische afbouw van de stikstofuitstoot door de landbouw trokken tientallen boeren uit protest met hun tractor naar het huis van minister Christianne van der Wal. Aan haar deur protesteerden ze luid. Uiteindelijk kwam de minister zelf naar buiten om de boeren toe te spreken. "Ik heb jullie ontvangen, dicht bij mijn huis. Ik heb geluisterd. Jullie staan heel dicht bij mijn huis. Mijn kinderen staan te trillen. Nu is het klaar."

Videospeler inladen...

Naar het huis van een politicus trekken, is not done, vinden verschillende collega-politici. Over de partijgrenzen heen krijgt ze steun. 

"Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op, hoe boos je ook bent", zo schrijft Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) op Twitter. "Grootste deel van onze boeren in NL staat hier ook niet achter en baalt enorm dat dit soort acties afstraalt ook op hen."

"Onacceptabel. Dit is intimidatie", schrijft Jesse Klaver van de oppositiepartij GroenLinks. 

Volgens Vicepremier Sigrid Kaag (D66) reageerde van der Wal overigens best moedig door het gesprek voor haar deur aan te gaan met de boze boeren. 

De voorbije jaren zijn al eerder wel eens demonstranten opgedoken voor de deur van Nederlandse politici. Vorig jaar werd er zo een man met een masker opgepakt die verschillende keren had aangebeld bij minister Hugo de Jonge. En ook minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) werd al thuis lastiggevallen, door een man die met een fakkel voor haar woning stond. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 6 maanden cel. 

De Nederlandse boeren zitten maandag samen. Er zijn nieuwe acties gepland zeggen, maar mikken nu op een actiedag in Den Haag, waar de Nederlandse regering zetelt. Voorlopig lijkt de actiedag gepland te zijn voor 22 juni. 

Bekijk hier de beelden van de confrontatie tussen de minister en de boeren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen