Interne verkiezingen N-VA uitgesteld: De Wever blijft voorzitter tot na 2024, Van Peel stopt dan met politiek

Bart De Wever blijft nog zeker tot na de verkiezingen van 2024 voorzitter van de N-VA. Zijn huidige mandaat loopt in principe tot 2023, maar de partijraad heeft beslist om de interne voorzittersverkiezingen uit te stellen. Net vandaag heeft ook Kamerlid en ondervoorzitter Valerie Van Peel beslist dat ze na de verkiezingen stopt met de politiek.

De Wever werd in november 2020 nog overtuigend herkozen als voorzitter van de Vlaams-nationalisten, voor een zesde termijn. Daarvoor moest de partij van de eigen statuten afwijken, want die laten maar twee opeenvolgende termijnen toe.

De zesde termijn van voorzitter De Wever loopt tot eind 2023, maar de partijraad van de N-VA heeft beslist om de interne verkiezingen uit te stellen tot in het voorjaar van 2025. De voorzittersverkiezingen bij de N-VA worden zo dus over de verkiezingen van 2024 getild. Bart De Wever leidt de partij al sinds 2004.

Van Peel stopt

Tegelijk heeft Kamerlid Valerie Van Peel laten weten dat ze in 2024 geen kandidaat meer zal zijn voor de verkiezingen. Ze stapt dan uit de actieve politiek. In september al stopt ze als ondervoorzitter van de N-VA. Daarmee verliest de partij op korte termijn twee sterkhouders als ondervoorzitter, want dit voorjaar nog zei Lorin Parys de politiek vaarwel.

Van Peel laat weten dat er "geen verborgen partijpolitieke redenen" meespelen in haar beslissing. Het gaat om een "persoonlijke beslissing", klinkt het. Maar Van Peel verwijst wel naar het politieke systeem als reden. "Het politieke systeem zit vast. Daarbinnen tegen onbeweeglijke muren blijven beuken, is voor mij niet meer gezond."

Van Peel haalt daarbij de stemming aan over het asbestdossier van enkele weken geleden, waarbij haar wetsvoorstel om slachtoffers beter te vergoeden uiteindelijk niet werd gevolgd hoewel veel partijen het op zich eens waren met haar. "Dat was voor mij een druppel in een overvolle emmer. "

Meest gelezen