Het nieuwe voorzittersduo van Groen: Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji

Groen heeft nieuw voorzittersduo: Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji halen het in de eerste stemronde

Jeremie Vaneeckhout (37) en Nadia Naji (30) worden de nieuwe voorzitters van Groen. De leden van de partij hebben hen gekozen als opvolgers voor Meyrem Almaci, die in maart haar vertrek had aangekondigd als partijvoorzitter. Het duo Vaneeckhout-Naji overtuigde al een meerderheid van de Groen-leden in de eerste stemronde.

Ongeveer 7.000 leden van Groen konden vandaag een nieuwe partijvoorzitter kiezen. Dat gebeurde op een congres in de Event Lounge in Schaarbeek, maar voor het eerst konden de leden ook digitaal hun stem uitbrengen.

38 procent van de Groen-leden heeft effectief zijn stem uitgebracht. Al in de eerste stemronde haalde het duo Jeremie Vaneeckhout-Nadia Naji een meerderheid, met 57 procent van de stemmen. 

"Dit is de start van een nieuw tijdperk voor onze partij. Trouw aan onze idealen, met niets dan respect voor onze voorgangers. We bedanken de andere duo’s voor de sportieve strijd en de leden voor het vertrouwen", klinkt het in een eerste reactie van het duo. 

Huidig voorzitter Meyrem Almaci wenst haar opvolgers alvast veel succes via Twitter.  "Het was een hele mooie, waardige race. Voor mij is dit een mooie dag en het geeft hoop voor de toekomst", zo reageert ze bij Belga. Almaci voelt zich naar eigen zeggen "moe, maar voldaan".

Jeremie Vaneeckhout (37) is afkomstig uit Anzegem, was ondervoorzitter van Groen en is Vlaams parlementslid. Vaneeckhout wil als vader van drie dochters vooral veel aandacht hebben voor welzijn. 

"Welzijn en gezondheid, dat is honderd procent Groen. Het mentale welzijn van onze jongeren, de crisis in het onderwijs en in de kinderopvang: dat zijn zaken waar vele ouders met mij ongerust over zijn", zegt hij daarover.

Nadia Naji (30) is covoorzitter van Groen Molenbeek en is adviseur op het kabinet van Brussels minister Elke Van Den Brandt. Naji wil vernieuwing in de partij brengen, en de stem van vrouwen en minderheidsgroepen vertolken.

"Ongelijkheid is het grootste onrecht in onze maatschappij en de klimaatcrisis is bij uitstek een ongelijkheidscrisis. Naast de klimaatopwarming is de strijd tegen racisme en armoede mijn belangrijkste drijfveer om mij te engageren. Dat deed ik al als vrijwilliger in de huiswerkklas en dat engagement wil ik nu verder zetten op het hoogste politieke niveau", zegt ze daarover.

Het kersverse voorzittersduo heeft meteen een bedankingsfilmpje gedeeld op de sociale media:

"De maatschappelijke uitdagingen zijn enorm. De politiek heeft een enorme verantwoordelijkheid de komende jaren. We kunnen ons niet permitteren om een partij te zijn die angstig in een hoekje zit of te veel met zijn eigen schaduw bezig is. Net nu is er nood aan overtuigde progressieve politiek", besluit het kersverse voorzittersduo in hun eerste reactie meteen na hun verkiezing. 

"Als er één partij in staat is om het verschil te maken in deze tijden, dan zijn wij het", zegt Jeremie Vaneeckhout vol vertrouwen. "Geen tijd te verliezen, we vliegen er vanaf morgen in. We nemen verantwoordelijkheid in de regering, maar we gaan eerlijk zeggen dat de lat af en toe wat hoger mag liggen."

BEKIJK - het eerste interview van het voorzittersduo:

Videospeler inladen...

Weinig zwaargewichten

Naast het winnende duo waren er nog 2 kandidatenduo's in de running. Juan Benjumea-Moreno (30) woont in Kuregem en is Brussels parlementslid. Elisabeth Meuleman (46) is afkomstig uit Oudenaarde, is al sinds 2009 Vlaams parlementslid als voormalig fractieleider de bekendste naam bij deze voorzittersverkiezingen. Dit duo overtuigde 35 procent van de Groen-leden die hun stem hebben uitgebracht bij deze voorzittersverkiezingen. Op Twitter noemt Meuleman het "een mooie, faire campagne" en feliciteert ze het winnende voorzittersduo.

Jenna Boeve (32), die in Gent woont, is adviseur op het kabinet van Elke Van Den Brandt. Brusselaar Jad Zeitouni (29) is actief binnen Jong Groen en werkt op het kabinet van vicepremier Petra De Sutter. Zij haalden 6 procent van de stemmen bij deze voorzittersverkiezingen.

De drie kandidaat-voorzittersduo op een rij, met het winnende duo Vaneeckhout-Naji als eerste en tweede van links
James Arthur Photography

Een vierde kandidatuur, die van Renaat Van Rompaey en Djalikhatou Barry, werd geweerd door het partijbestuur omdat die niet ernstig bleek. Ook werd Van Rompaey betrapt op "lasterlijke uitspraken die de partij extern schade berokkenen". 

Verder valt het op dat een rist groene zwaargewichten, zoals Kamerleden Wouter De Vriendt en Kristof Calvo, Vlaams Parlementslid Björn Rzoska en politiek directeur Bogdan Vanden Berghe, zich niet kandidaat hebben gesteld. Dat lijkt er volgens politieke analisten op te wijzen dat de partij intern verdeeld is en het moeilijk is om een consensusfiguur te vinden.

Volgens vicepremier Petra De Sutter krijgt Groen met de nieuwe leiders een nieuw elan. "Onze partij is kritisch en zoekt tegelijk altijd naar oplossingen. Dat herken ik heel hard in de nieuwe voorzitters. Jeremie en Nadia gaan meer doen dan een partij besturen. Een nieuw geluid kan de partij doen groeien", zegt De Sutter. 

Meest gelezen