Het syndroom van Ramsay-Hunt: dit moet je weten over de infectie die het gezicht van Justin Bieber verlamt

Opvallende beelden van de Canadese popster Justin Bieber (28) op sociale media: zijn gezicht is plots half verlamd. De boosdoener is het syndroom van Ramsay-Hunt, vertelt de zanger. Het verantwoordelijke herpesvirus dat hierachter zit, kan verschillende zenuwen in het aangezicht aantasten. Hoe loop je dit op, en valt dit volledig te genezen? 

Het syndroom van Ramsay-Hunt is vernoemd naar de Amerikaanse neuroloog James Ramsay Hunt, die het ziektebeeld voor het eerst heeft beschreven in 1907.  Zanger Justin Bieber noemt dit syndroom zelf in een filmpje op Instagram, als oorzaak voor zijn gedeeltelijk verlamd gezicht. 

In deze video legt Justin Bieber uit dat het syndroom van Ramsay-Hunt ervoor zorgt dat zijn gezicht nu deels verlamd is, waardoor hij een pak concerten voor onbepaalde tijd moet annuleren:

"Wat Justin Bieber nu meemaakt, is het gevolg van een virale infectie", legt neus-keel-oorarts Glen Forton, verbonden aan het AZ Delta in Roeselare uit. 

"Een virus - zoals we ook weten over het coronavirus - loop je op via de kleine vochtdruppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld via iemand met een verkoudheid. Dat noemen we "een eerste besmetting". Maar het is ook mogelijk dat Bieber het virus een tijdje geleden heeft opgelopen, en dat het nog sluimert in zijn lichaam. Wanneer iemand vermoeid is, dan is onze algemene immuniteit verzwakt, en daar profiteert een virus van om opnieuw toe te slaan."

De boosdoener is een virus van de herpesfamilie (specifiek "Varicella zoster", red.). Dat is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt bij kinderen en gordelroos (een "zona") bij volwassenen. 

"Het specifieke virus dat Justin Bieber heeft opgelopen, nestelt zich in één van zenuwwortels van het aangezicht, specifiek in één van de zijtakjes in het oor. Daar blijft het virus steken, met alle gevolgen van dien", zegt Dr. Forton.

Een herpesvirus blijft sluimeren in je lichaam. Wie koortsblaasjes krijgt, weet dat ze genezen, maar ooit weer terugkomen

Dr. Glen Forton, neus-keel-oorarts, verbonden aan AZ Delta in Roeselare

Opmerkelijk aan de besmetting met een herpesvirus: je lijkt ervan te genezen, maar toch blijft dat virus ergens in je lichaam sluimeren. "Mensen die soms koortsblaasjes krijgen, weten dat die telkens genezen, maar ooit weer zullen terugkomen. Hetzelfde geldt voor de waterpokken, die ook veroorzaakt worden door een virus uit de herpesfamilie", zegt dr. Forton. 

"We maken die ziekte door als kind, en genezen ervan. Maar dat virus blijft ergens aanwezig in ons lichaam, waardoor veel zeventigers uiteindelijk met zona of gordelroos te maken krijgen, die zware huiduitslag ter hoogte van de borstkas."

Lang herstel, met kans op "herval"

Het syndroom van Ramsay-Hunt heeft een pak uiteenlopende symptomen, die voorkomen in verschillende variaties en gradaties. "Het virus kiest bepaalde zenuwen uit, om die specifiek aan te tasten. Gezichtsverlamming is slechts één aspect, ook uitval van het gehoor en van het evenwichtsorgaan komen vaak voor. Maar er is pas sprake van het syndroom van Ramsay-Hunt als de patiënt blaasjes krijgt in de gehoorgang, op het trommelvlies en rond het weke gehemelte in de mondholte."

Het kan dat Justin Bieber volledig herstelt, maar op momenten van vermoeidheid zal merken dat zijn gezicht niet volledig meebeweegt

Dr. Glen Forton, neus-keel-oorarts, verbonden aan AZ Delta in Roeselare

Dokter Forton ziet een vorm van dit syndroom "regelmatig in de praktijk, maar ook niet wekelijks". Een pure gezichtsverlamming, los van dat syndroom komt véél vaker voor, zowel een gedeeltelijke als volledige verlamming. Het syndroom van Ramsay-Hunt komt trouwens voor op alle leeftijden, en iedereen kan het oplopen, maar "hoe ouder, hoe groter de kans", aldus de neus-keel-oorspecialist.

De ziekte moet hoe dan ook zo snel mogelijk behandeld worden met antivirale middelen, en patiënten moeten veel rusten. "Een flink percentage van de mensen geneest daar volledig van, al duurt dat herstel zeker enkele weken, en bij velen zelfs maanden", aldus dr. Forton. "Enkel de blaasjes, in de mond en gehoorgang: die genezen snel, al na enkele dagen. Die drogen uit zoals de gemiddelde koortsblaas."

"Het gebeurt ook dat het virus sterk verbetert, en bij vermoeidheid opnieuw de kop opsteekt, maar dan in minder sterke mate. Het is zeker niet ondenkbaar dat Justin Bieber in de toekomst zal merken dat zijn ene oog niet meer vlot opent en sluit als hij moe is, of dat zijn gezicht op dat moment niet meer volledig meelacht."

Meest gelezen