radio 2

70-tal natuurliefhebbers en vrijwilligers houden stiltemoment in De Liereman in Oud-Turnhout na vandalisme

In natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn een 70-tal vrijwilligers en natuurliefhebbers gisterenavond samengekomen om even stil te staan bij het vandalisme van 2 weken geleden. Onbekenden zaagden er toen meer dan 60 bomen in. De bomen waren er zo erg aan toe of dreigden om te vallen, dat de meeste moesten worden omgezaagd.

Bezielers van natuurdomein De Liereman organiseerden gisterenavond een stiltemoment bij de ingang van het domein, op de plek waar de vandalen twee weken geleden toesloegen. Er werd een gedicht voorgelezen, er werd een minuut stilte gehouden en de aanwezigen kregen ook te horen wat de plannen zijn met de afgezaagde bomen in het domein. 

Sommigen denken eraan om de overgebleven boomstammen in handen te geven van een kunstenaar, anderen kiezen er dan weer voor om de afgezaagde stammen helemaal te verwijderen. Voor de dunste bomen die gevandaliseerd zijn, hopen de beheerders en vrijwilligers van het natuurdomein dat zij de vandalenstreken misschien toch nog overleven en op termijn weer groeien.

Het natuurdomein De Liereman werd de afgelopen jaren al enkele keren getroffen door tegenslag of vandalisme. Al twee keer werden bomen ingezaagd of helemaal omgezaagd en in april 2020 legde een zware natuurbrand zo'n 30 hectare van het prachtige domein in de as. Van de dader(s) ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Meest gelezen