Groen heeft geen voorzitter meer uit Antwerpen: duidelijk signaal dat de partij haar pijlen op het platteland richt

Wat hebben Mieke Vogels, Wouter Van Besien en Meyrem Almaci gemeen, buiten het feit dat ze voorzitter van Groen zijn geweest? Hun woonplaats: Antwerpen. Daarin verschillen ze met het nieuwe voorzittersduo van de partij: Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. Terwijl Naji nog geworteld is in de grootstad Brussel valt het op dat Jeremie Vaneeckhout de eerste Groen-voorzitter wordt die op het platteland woont: Anzegem, in West-Vlaanderen. “Een opvallende koerswijziging”, volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.

Vera Dua was destijds de eerste partijvoorzitter van Groen. Maar na de Gentse politica waren het enkel Antwerpenaren die aan het roer stonden van de partij. Daar komt verandering in, nu Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji door de leden van Groen verkozen zijn tot voorzitters van hun partij. 

Het duo werd dit weekend door 57 procent van de partijleden verkozen tot co-voorzitters. Dat de partij voor het eerst sinds 2007 ervoor kiest om geen Antwerpse voorzitter meer te hebben, noemt VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder “een stevig signaal”.

“Vergeten land”

Voorheen, zo analyseert Ivan De Vadder, keerde de partij zich altijd tegen Vlaams Belang en deed dat daar waar de partij vroeger sterk stond: in de steden, zeker in Antwerpen. Groen stelt vast dat het in de stedelijke vijvers aan zijn sociologische maximum zit, met 15 à 20 procent van de kiezers. 

Daarom gaat het roer dus om, richting platteland. En dat gebeurt door iemand uit Anzegem, een landelijke gemeente in West-Vlaanderen, tot kapitein te promoveren. 

Als progressieven zijn wij daar de afgelopen jaren te weinig aanwezig geweest en hebben het te veel overgelaten aan de traditionele partijen.

Jeremie Vaneeckhout, kersvers partijvoorzitter van Groen

Jeremie Vaneeckhout had in zijn recent uitgegeven boek “Vergeten land” al duidelijk geschreven dat Groen zich meer op het platteland moet richten. In ons tv-programma “De zevende dag” deed hij die visie vanochtend nog eens kort uit de doeken.

“Extreem-rechts scoorde vroeger vooral in steden, terwijl ze nu vooral in de landelijke gebieden scoren. Als progressieven zijn wij daar de afgelopen jaren te weinig aanwezig geweest en hebben het te veel overgelaten aan de traditionele partijen”, kijkt Vaneeckhout in de spiegel.

Videospeler inladen...

“Onder druk van de Boerenbond heeft CD&V bijvoorbeeld 30 jaar lang tegen landbouwers gezegd dat het wel goed zou komen met de manier waarop ze bezig waren. Maar we zien nu net dat die landbouwers in de problemen komen." 

"Wij zijn de partij die nu tegen de landbouwers moet zeggen dat het inderdaad anders moet, maar ook dat we voor hen gaan zorgen dat het haalbaar is en economisch leefbaar is”, maakt Vaneeckhout zich sterk.

Onervaren

Terwijl Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji dit weekend met voorsprong de voorzittersverkiezingen hebben gewonnen, ontbreekt het dit duo aan ervaring, bij de ene meer dan bij de andere.

Waar Jeremie Vaneeckhoudt al aardig wat kilometers op de teller heeft als ondervoorzitter en Vlaams Parlementslid, heeft Nadia Naji als medewerker op het kabinet van Brussels minister Elke Van den Brandt minder ervaring. Bijkomend probleem is dat ze beiden weinig ervaring hebben op het federale niveau, terwijl net daar de grote uitdagingen zitten, stelt Ivan De Vadder vast.

Het is heel veel hooi voor een vork die nog niet veel werk heeft verzet.

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Op minder dan twee jaar van de verkiezingen is dat gebrek aan ervaring volgens De Vadder de grootste handicap van het nieuwe voorzittersduo van Groen, want  “alle partijen zijn al met die verkiezingen bezig”, zegt De Vadder. 

“En in die lange aanloop moeten Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji zich nu eerst nog als partijvoorzitters inwerken, terwijl ze zich ook op dossiers moeten inwerken om erop te kunnen wegen. Als je tegelijk de verkiezingen moet beginnen voor te bereiden, wordt dat wel heel veel voor hen. Het is heel veel hooi voor een vork die nog niet veel werk heeft verzet.”

BEKIJK - Een korte analyse van Ivan De Vadder in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen