Parlementsverkiezingen in Frankrijk: coalitie rond Macron voorlopig aan de leiding, zelfs absolute meerderheid kan nog

De coalitie rond de liberale president Emmanuel Macron en die rond de linkse Jean-Luc Mélenchon liggen nek aan nek in de Franse parlementsverkiezingen. Macrons coalitie zou volgens prognoses wel de meeste zetels halen. Zelfs een absolute meerderheid zou er nog in zitten. Maar alles ligt nog open. Volgende week volgt een tweede stemronde.

In Frankrijk trokken ze zondag opnieuw naar de stembus. Twee maanden nadat Emmanuel Macron herverkozen is als president, kiezen de Fransen nu ook een nieuw parlement. En net zoals bij de presidentsverkiezingen gebeurt dat in twee stemrondes, volgende zondag volgt een tweede ronde. 

In de eerste stemronde heeft Ensemble, de coalitie rond president Macron, amper 21.442 stemmen meer behaald dan de linkse coalitie Nupes rond ex-presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon. Macrons coalitie haalde 25,75 procent van de stemmen binnen. Nupes klokt af op 25,66 procent.

Maar de Franse verkiezingen zijn gebaseerd op het principe the winner takes it all. Alleen de kandidaat met de meeste stemmen haalt per district een zetel. En op het vlak van zetels zou Ensemble wel een duidelijke meerderheid in het Assemblée nationale halen. 577 zetels moeten verdeeld worden en Ensemble zou daarvan tussen de 255 en 295 zetels bemachtigen. 

Zelfs een absolute meerderheid behoort dus nog tot de mogelijkheden, daarvoor zou het blok van Macron volgende zondag 289 zetels moeten bemachtigen. 

Nupes zou volgens de peilingen 150 tot 190 zetels behalen.

Videospeler inladen...

Zoals dat wel vaker gaat bij verkiezingen kloppen beide kampen zich op de borst. Premier Elisabeth Borne van Ensemble verwijst naar de overmacht in zetels en zegt dat haar blok "de enige politieke kracht is die volgende zondag een meerderheid kan behalen in het parlement". 

Jean-Luc Mélenchon van Nupes focust dan weer liever op het stemmenaantal, waar het verschil heel klein is. Hij roept zijn troepen dan ook op "om aanstaande zondag in opstand te komen om de rampzalige projecten van de meerderheid van de heer Macron definitief te verwerpen".

Historisch lage opkomst

Het Rassemblement National van Marine Le Pen - de grootste uitdager van Macron tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen - zou volgens de eerste peilingen 20 tot 45 zetels behalen in het parlement. Een grote stap vooruit, want op dit moment heeft RN er 8. Het ziet er ook naar uit dat Le Pen zelf in het parlement zal kunnen zitten, ze zou in haar kiesdistrict Pas-De-Calais ongeveer 55 procent van de stemmen behalen.

Eric Zemmour, voorzitter van de extreemrechtse partij Reconquête en vierde bij de afgelopen presidentsverkiezing, is in zijn kiesdistrict Var al uitgeschakeld. Hij eindigde met 23,19 procent van de stemmen op een derde plaats na aftredend LREM-parlementslid Sereine Mauborgne (28,51 procent) en Rassemblement National-kandidaat Philippe Lottiaux (24,74 procent). Door de lage opkomst betekent dat voor Zemmour dat hij slechts 10,66 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich heeft, dat is onvoldoende om als derde kandidaat de tweede ronde te behalen.

De sleutel voor de tweede ronde zal opnieuw liggen in de opkomst, die vandaag historisch laag was voor een eerste ronde van parlementsverkiezingen. Slechts 47 procent van de stemgerechtigde Fransen zou naar de stembus getrokken zijn.

BEKIJK - Onze reporter Steven Decraene vanuit Parijs: "Waarschijnlijk komt Macron verzwakt uit deze parlementsverkiezingen"

Videospeler inladen...

Twee stemrondes

Frankrijk werkt met een districtenstelsel, waarbij ieder kiesdistrict in het parlement vertegenwoordigd is door een zetel. Als een kandidaat al in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, wordt hij meteen gekozen. Als dat niemand lukt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen en de overige kandidaten met meer dan 12,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich door naar de tweede ronde. Daarin wint degene met de meeste stemmen. Die tweede ronde vindt volgende zondag plaats.

Meest gelezen