Radio 2

Gloednieuwe "varkensommegang" moet toeristische troef worden voor Oosteeklo

Vandaag vond in Oosteeklo (Assenede) de allereerste "varkensommegang" plaats. Op en rond de abdijsite van Oosteeklo staan 17 infoborden die het verhaal van de ommegang vertellen: over de betekenis van het varken in de taal, religie, de voedselketen én de kunst. 

Het initiatief komt van Godfried Stockman (72) uit Oosteeklo, sinds zijn pensioen gepassioneerd gids in het Meetjesland. “Voor mij lag die varkensommegang voor de hand. Ik ben een “tjeut” of “varken”, de geuzennaam die we als Oosteeklonaar gekregen hebben. Maar de ommegang brengt eigenlijk ook het verhaal van Félicienne, een vleesvarken waarmee we 10 jaar lang geleide wandelingen organiseerden als toeristische attractie. De laatste keer was net voor corona. Ondertussen is ons Félicienne gestorven.”

Historische kloostersite

De wandeling start in de Abdijstraat en loopt naar het historische cisterciënzerklooster een kleine kilometer verderop. Onderweg kom je de infoborden tegen, net zoals de staties van een ommegang of bedevaart. “Naar de vorm zijn er gelijkenissen met Maria-vereringen, maar daar houdt het ook op. We hebben geen kapelletjes, maar enkel infobordjes. Ik denk niet dat iemand er problemen mee heeft”, zegt Stockman. “Vandaag is het prachtig weer, we lopen in een prachtige omgeving en de wandeling is uniek en informatief. Ik denk dat Onze-Lieve-Heer hierboven geen probleem heeft met de naam ommegang”, vindt één van de deelneemsters aan de wandeling. 

Mens dankt veel aan varken

“We vertellen niet alleen het verhaal van ons Félicienne op de infoborden, maar ook over het varken in het algemeen. Tegenwoordig komt het dier alleen maar negatief in het nieuws, terwijl het ook heel wat andere kanten heeft”, zegt Stockman. “En eigenlijk hebben we heel wat te danken aan het dier, want op het platteland betekende zo’n dier op het erf een garantie voor de toekomst, om bijvoorbeeld harde winters door te komen. Het is niet voor niets dat men het heeft over spaarvarkens.”

Tijdens de varkensommegang wordt Félicienne geëerd, een vleesvarken dat jarenlang een toeristische attractie was in Oosteeklo tot aan haar dood.
Radio 2

Permanente wandeling

De wandeling van de varkensommegang kan permanent gemaakt worden en is bedoeld voor alle leeftijden. Tekeningen van Ingrid Lapiere maken de borden luchtig en ludiek, kinderen kunnen op elk paneel op zoek gaan naar een verborgen varkentje. En via QR-codes heb je ook toegang tot een aantal klankfragmenten. Groepsarrangementen voor wandeling met gids kan je boeken via de website van de Orde van de Smoutpot.

Varkensommegang betekent een nieuwe toeristische troef voor Oosteeklo.
Radio 2

Meest gelezen