De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss geeft de EU een schot voor de boeg.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse regering wil eenzijdig Brexitprotocol voor handel met Noord-Ierland wijzigen, de EU steigert

Zoals verwacht heeft de Britse regering vanavond aangekondigd dat ze eenzijdig de afspraken die met de Europese Unie gemaakt zijn over de handel met Noord-Ierland na de Brexit wil wijzigen. Dat moet nog wel worden goedgekeurd door het Britse parlement. De Europese Commissie is woedend en wil in geen geval opnieuw onderhandelen over de kwestie. Het zogenoemde Brexitprotocol tussen het VK en de EU over Noord-Ierland is twee jaar geleden gesloten door de regering van Boris Johnson.

Het gaat om een voorstel van de Britse regering dat nog moet worden goedgekeurd door het Lagerhuis. Concreet gaat het volgens Londen om een kleine praktische aanpassing van het Brexitprotocol voor Noord-Ierland. 

De aanpassing zou niet langer controles vereisen voor goederen die worden verscheept tussen Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en het Britse gebiedsdeel Noord-Ierland. Dat zou dus in principe niet slaan op goederen die via Noord-Ierland naar de Ierse Republiek en dus de EU zouden verscheept worden.

De facto zijn er nu douanecontroles in de Ierse Zee tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland en dit om te vermijden dat er een heuse handelsgrens zou zijn tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss is de aanpassing noodzakelijk om de politieke crisis in Noord-Ierland te doorbreken. Daar is onlangs voor het eerst het katholieke en republikeinse Sinn Fein de grootste partij geworden, maar de pro-Britse partijen eisen een aanpassing van het Brexitprotocol vooraleer ze met Sinn Fein een regering willen vormen.

Even cruciaal is dat in het Britse voorstel het Europese Hof van Justitie in Luxemburg niet langer zeggenschap zou hebben over de uitvoering van het Brexitprotocol. Londen wil daarover onderhandelen met de EU.

EU wil niet opnieuw onderhandelen

Maros Sefcovic, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, wil echter niet opnieuw onderhandelen met Londen over een aanpassing van het Brexitprotocol. Dat werd overigens twee jaar geleden afgesproken met de regering van premier Boris Johnson.

Volgens de EU gaat het hier duidelijk om een inbreuk van het Verenigd Koninkrijk op internationale verdragen en verplichtingen en Europa sluit niet uit om Londen daarvoor juridisch te vervolgen. De Ierse regering spreekt over "een nieuw dieptepunt" in de relatie tussen het VK en de EU.

In elk geval kan de Britse zet leiden tot een handelsoorlog tussen het VK en de Europese Unie en dat komt op dit ogenblik -nu de oorlog in Oekraïne in alle hevigheid woedt- erg ongelegen. Dat is ook de reden waarom de Amerikaanse regering de Britten eerder had aangemaand om het Brexitprotocol ongemoeid te laten. 

Overigens zijn ook nogal wat leden van de Conservatieve partij van de Britse premier Boris Johnson verontrust: zij vrezen een aantasting van het internationale imago van het VK nu dat land afspraken en internationale akkoorden breekt. 

Meest gelezen