Pajotse bakker in Benidorm: "Tijdens hittegolf gaan fruittaarten hier vlotjes over toonbank"

Ook tijdens de hittegolf lusten de inwoners van Benidorm in Spanje, nog Belgisch gebak. Al merkt Alsida Albert, die samen met haar man een bakkerij uitbaat in Spaanse badplaats, dat er met extreme hoge temperaturen vooral fruittaarten over de toonbank gaan. 

Al 35 jaar lang halen inwoners van Benidorm hun brood en patisserie bij de 'Belgische Bakker' in Benidorm. De bakkerij van Alsida Albert en haar man, beiden afkomstig uit het Pajottenland, is populair bij Spaanse, Engelse en Nederlandse klanten. "Een keer ze ons Belgisch gebak proeven, zijn ze verkocht, ook tijdens een hittegolf", vertelt Alsida aan Radio 2. 

Zelf heeft Alsida helemaal geen last van de hitte. "Hoe warmer, hoe liever. Ik denk dat je lichaam zich leert aanpassen aan zulke hoge temperaturen." Maar het is volgens de Pajotse wel belangrijk om niet te werken tijdens de warmste uren van de dag. "Rond vijf uur in de namiddag is het meestal het warmst. Je moet leven naar de warmte. Activiteiten doe je dus best 's ochtends of 's avonds als de zon aan het ondergaan is." 

Alsida neemt zelf geen siësta (middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft, nvdr.), maar veel mensen doen dat volgens haar wel. "Scholen zijn ook maar open tot twee uur 's middags omdat het daarna te warm is." Wat ook verandert als het warm is, zijn de bestellingen van de mensen in de bakkerij van Alsida. "Tijdens een hittegolf verkopen we veel patisserie met fruit: rozijnenkoeken, appelflappen en fruittaarten, terwijl in de winter alles met slagroom het beter doet. En pannenkoeken niet te vergeten."

Meest gelezen