2022 Getty Images

Australische columnist excuseert zich alsnog over "druk" op Rebel Wilson om zich te outen: "Mail was geen dreigement"

Heeft de columnist van een celebrityrubriek in een Australische krant actrice Rebel Wilson onder druk gezet om zich te outen over haar eerste lesbische relatie? De krant ontkende dat dit weekend nog. Maar vandaag komen er dan toch excuses van de betrokken columnist.

Vrijdagochtend liet de Australische actrice Rebel Wilson via Instagram weten dat ze samen was met modeontwerpster Ramona Agruma. Het leverde haar veel gelukwensen op, maar de krant The Sydney Morning Herald pakte het enigszins anders. Daar publiceerden ze zaterdag een nogal zurige column waarin ze aantoonden dat ze het nieuws al eerder via andere bronnen hadden bevestigd gekregen, maar dat ze zelf "een grote vergissing" begingen door Rebel Wilson twee dagen de tijd te geven om op vragen daarover te reageren.

Daarmee leek de krant ook de indruk te wekken dat ze Wilson onder druk had gezet om zich te outen. Celebritycolumnist Andrew Hornery en zijn krant kregen daarop een tsunami van kritiek over zich heen. De teneur: iedereen heeft het recht om zelf te bepalen hoe hij/zij/die uit te kast wil komen.

"Niet de bedoeling"

De krant haastte zich daarop om in een tweede column de aanpak van de journalist te verdedigen. We hadden haar dezelfde vragen gesteld als haar nieuw lief een man was geweest, klonk het, en beweren dat The Herald haar heeft "geout", klopt niet. Rebel Wilson zelf reageerde nauwelijks op de heisa, op 1 tweetje na waarin ze liet weten dat het "een erg moeilijke situatie was, maar dat ze er elegant mee probeert om te gaan".

En nu is er dus een derde column, van de hand van Andrew Hornery zelf, waarin hij zich alsnog excuseert. "Het spijt me echt dat Rebel dit moeilijk vond. Dat was nooit mijn bedoeling. Ik zie dat zij met dit alles met buitengewone elegantie omgaat. Als een homoman ben ik mij er goed bewust van hoe diep discriminatie snijdt. Het laatste dat ik ooit zou willen, is iemand anders die pijn aandoen."

Geen ultimatum

Hij geeft toe dat hij de hele kwestie "fout heeft aangepakt", door te suggereren dat hij tegen zijn deadline een reactie van Wilson wilde. "Mijn mail was nooit bedoeld als dreigement. (...) Het is niet de zaak van de Herald om mensen te outen en dat is ook niet wat we van plan waren. Maar ik begrijp waarom mijn mail als dreigement werd gezien. De framing ervan was een vergissing." 

Het is niet de zaak van de Herald om mensen te outen en dat is ook niet wat we van plan waren

Andrew Hornery, celebritycolumnist van The Sydney Morning Herald

Hornery belooft zulke kwesties in de toekomst anders aan te pakken. "We moeten duidelijk maken dat een deadline geen ultimatum is."

Meest gelezen