S.M.A.K. brengt kunst naar de ziekenhuizen: "Iedereen heeft een eigen interpretatie bij elk werk"

Aan het UZ Gent is vandaag het startschot gegeven van 'Art for Care', een interactieve museumervaring voor ziekenhuispatiënten. De komende maanden doet de voorstelling zo'n 15 ziekenhuizen aan in België. "Ik vond het vooral leuk dat ook wij aan het woord kwamen", vertelt Tonny, een van de patiënten in het revalidatiecentrum van het UZ Gent. "Want wij worden niet altijd gehoord."

Een museumgids, een koffer met draagbare, nauwkeurig geselecteerde kunstwerken en een goed gesprek met de patiënten: met het project 'Art for Care' slaan het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) en het medisch technologiebedrijf BD de handen in elkaar om kunst naar de ziekenhuizen te brengen.

Reiskoffer met kunst

"Wat doen we voor we op reis vertrekken? We nemen onze reiskoffer en stoppen er alle spullen in die we nodig hebben", legt artistiek directeur Philippe Van Cauteren uit. "Het S.M.A.K. is met dit project op reis. In onze koffer zitten kunstwerken die passen, niet te groot zijn of opvouwbaar zijn en die verschillende types kunst aanspreken."

Het is bewezen dat kunst het welzijn van de patiënt kan verbeteren

Alexander Alonso, algemeen directeur bij BD Benelux

Tijdens de pandemie waren er al gelijkaardige initiatieven in woonzorgcentra en scholen, maar nu start het S.M.A.K. dus ook met een project in de ziekenhuizen. De patiënten aan het revalidatiecentrum van het UZ Gent mochten de spits afbijten.

(Lees verder onder de foto)

Nel (39) is een van de patiënten die vandaag de spits mochten afbijten.

"Het is een mooi initiatief. Kunst heeft me altijd al aangesproken, dus ik was zeer benieuwd naar de voorstelling", getuigt Nel. Zij verblijft sinds november in het UZ Gent na een val met haar mountainbike. "Voor mij mocht de voorstelling gerust wat langer duren. Mensen moeten er een beetje in kunnen komen voordat het iets kan losmaken. Er was een werk dat mij echt aansprak, de andere voorwerpen waren minder mijn ding. Dat is net leuk aan kunst: je kan het zelf invullen. Iedereen heeft een eigen interpratie bij elk werk."

Nieuwe ervaring

"Voor mij was het een nieuwe ervaring, mijn kennis van kunst is dan ook beperkt", vertelt Tonny. Hij mag binnenkort na meer dan 8 maanden afscheid nemen van het revalidatiecentrum. "Het was een interessante ervaring. Ook de manier waarop ze de kunst met ons bespraken, was mooi. Alles was heel interactief. Ik vond het vooral leuk dat ook wij aan het woord kwamen, want wij worden niet altijd gehoord."

(Lees verder onder de foto)

Ook Tonny reageert tevreden op het initiatief.

De voorstelling zal nog een tiental ziekenhuizen aandoen in België. De inhoud van de koffer zal bij elk bezoek anders zijn: zo worden de kunstwerken geselecteerd om aan te sluiten bij de leefwereld van de patiënten. "Het is bewezen dat kunst het welzijn van de patiënt kan verbeteren", besluit Alexander Alonso, algemeen directeur bij BD Benelux. "Je prikkelt de positieve zenuwen en laat hen aan iets anders denken. Dat heeft positieve effecten op de revalidatie van een patiënt."

BEKIJK - "Mensen reageren veel spontaner dan wanneer ze binnen de context van een museum rondkijken":

Videospeler inladen...

Meest gelezen