Gemiddeld meer dan 1 miljoen euro voor appartement op dijk in Knokke: vergelijk hier de vastgoedprijzen per kustgemeente

De prijs van een appartment aan de kust is in 2021 gemiddeld 7,5 procent gestegen ten opzichte van 2020. Een appartement op de dijk werd zelfs 13,6 procent duurder. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat. Gemiddeld betaalde je in 2021 ongeveer 300.000 euro voor een appartement aan de kust. De goedkoopste appartementen vind je in Westende (€ 182.247), de duurste in Knokke (€ 589.022). 

Vergelijk hieronder de gemiddelde prijzen van een appartement in de verschillende Belgische kustgemeenten:

Knokke opnieuw de duurste kustgemeente

De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust klokte in 2021 af op 302.225 euro. Dat is een stijging van 7,5 procent in vergelijking met 2020. De meest opvallende prijsstijging viel te noteren in Westende: +18,4 procent naar een gemiddelde prijs van 182.247 euro. Ondanks deze prijsstijging bleef Westende wel de meest goedkope gemeente om een kustappartement te kopen. 

Geen verrassing: Knokke was in 2021 de duurste gemeente, met een gemiddelde prijs van 589.022 euro. De prijs steeg er met 3 procent in vergelijking met 2020. 

Prijzen op de zeedijk stijgen het meest

De gemiddelde prijs voor een appartement op de dijk was vorig jaar 365.956 euro. Dat is een stijging van 13,6 procent ten opzichte van 2020. Volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, ligt dat aan het feit dat steeds meer mensen investeren in vastgoed aan de kust. "De best gelegen appartementen - die op de dijk - zijn ook de beste investeringen en daarom kiezen kandidaat-kopers vaker voor net die appartementen. Het is voor hen een veilige investering."

Kort na de lockdown in 2020 was er een stormloop op vastgoed aan de kust en dat heeft zich doorgezet in de eerste helft van 2021

Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

En zoals dat dan altijd gaat, wanneer de vraag stijgt, gebeurt hetzelfde met de prijs. In De Panne steeg de prijs van een appartement op de dijk met 8,6 procent, naar een gemiddelde van 229.857 euro. Het was daarmee de goedkoopste gemeente in 2021 voor een dijkappartement. Knokke was ook in deze categorie opnieuw de duurste gemeente. De gemiddelde prijs voor een dijkappartement was daar meer dan 1 miljoen euro, een stijging van 15,7 procent.

Vergelijk hieronder de gemiddelde prijzen van een appartement op de dijk in de verschillende Belgische kustgemeenten:

Kustvastgoed blijft populair

Ondanks de prijsstijgingen blijft kustvastgoed populair. In 2020 zat het aantal vastgoedtransacties aan de kust al in de lift en die stijging heeft zich doorgezet in 2021. Het aantal transacties steeg nog eens met 13,4 procent in vergelijking met 2020. Ter vergelijking: voor de coronacrisis steeg de verkoop van vastgoed aan de kust ongeveer met 2 à 3 procent per jaar. 

“Dat is nog steeds een gevolg van de coronacrisis", verduidelijkt Van Opstal. "Kort na de lockdown in 2020 was er een stormloop op vastgoed aan de kust en dat heeft zich doorgezet in de eerste helft van 2021." 

Oostende was vorig jaar de populairste kustgemeente: het aantal vastgoedtransacties steeg er met 23,8 procent.  Knokke (+ 16,5 procent) en Koksijde (+ 14,9 procent) vervolledigen het podium. De enige gemeentes waar het aantal transacties daalde, waren Bredene (-3,8 procent) en Zeebrugge (- 14,7 procent).

Meest gelezen