Wiskundige uit Sint-Niklaas krijgt internationale prijs voor zwartegatenmuziek

Wiskundige Valery Vermeulen is de eerste Belg die een Honorary Mention voor een STARTS Prize wint. Dat is een prijs uitgereikt door Ars Electronica in naam van de Europese Commissie. Eerder gingen hem internationaal gekende kunstenaars en  organisaties voor, waaronder Cirque Du Soleil.

Als doctor in de wiskunde met een passie voor muziek, heeft Valery Vermeulen uit Sint-Niklaas elektronische muziek gemaakt op basis van data uit zwarte gaten. Zijn album "Mikromedas" is in 28 landen verspreid. Als eerste Belg heeft hij er nu ook de internationale Honorary Mention voor een STARTS Prize mee gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan muzikanten die wetenschap, technologie en kunst in elkaar laten overvloeien, en op die manier bijdragen aan sociale en culturele vernieuwing. 

Er hoort geen geldprijs bij, maar het is heel goed dat je werk internationaal gezien wordt

Valery Vermeulen, doctor in de wiskunde

Valery Vermeulen is een trots man: "Dit jaar waren er ongeveer 1.500 inzendingen uit 96 verschillende landen. Ik ben ontzettend blij met de prijs. Er hoort geen geld bij, maar het is heel goed dat je werk er kan gezien worden."

Ars Electronica

Van het werk van Vermeulen is naast een album ook een theatervoorstelling en een installatie gemaakt. Valery Vermeulen is bij de 10 beste van de wereld en de prijs is uitgereikt in naam van de Europese Commissie door het gerenommeerde Ars Electronica. Dat laatste is een Oostenrijks cultureel, educatief en wetenschappelijk instituut dat zich bezighoudt met mediakunst.

kasto80

Meest gelezen