Nestinvest

Eerste jongere uit Gentse jeugdzorg trekt in woning via Nestinvest: "Alleen lukt het hen amper"

De eerste jongere uit de jeugdzorg trekt vandaag in een woning via Nestinvest. Dat is een organisatie die jongeren tussen 17 en 25 jaar aan een betaalbare woning helpt eens ze de jeugdzorg in Gent verlaten. Elk jaar zijn er zo 50 jongeren  die op eigen benen willen staan. "Maar een betaalbare woning vinden is voor hen moeilijk. Daarom helpen we hen door woningen te zoeken, te huren of te kopen, om die dan  aan hen te verhuren," zegt Jean-Marc Verwee van Nestinvest.

Vandaag wordt het eerste gebouw opgeleverd dat Nestinvest beschikbaar stelt voor jongeren uit de residentiële jeugdzorg. Dat zijn jongeren die jaren in een jeugdinstelling gezetten hebben en op hun 18 jaar op eigen benen willen staan. Een woning vinden en huren is daar een onderdeel van, "maar net dàt is voor hen heel moeilijk", zegt Jean-Marc Verwee. "Als ze op de privémarkt een woning zoeken, en er zijn veel kandidaten, kiest een huisbaas niet meteen voor onze jongeren, en ik begrijp dat wel. Een privéwoning neemt trouwens  ook 60% van hun budget in. En op een sociale woning wachten kan 8 jaar duren. Daarom helpen we hen via Nestinvest." 

Jongeren uit de jeugdzorg die geen betaalbare woning vinden, krijgen ineens een deuk in hun zelfvertrouwen

Jean-Marc Verwee, Nestinvest

Het idee voor Nestinvest ontstond enkele jaren geleden in de Gentse jeugdzorg. Als de jongeren 18 worden en op eigen benen willen staan, hebben ze ook een woonst nodig. "En daarvoor zijn we een jaar geleden begonnen met de vastgoedvennootschap Nestinvest. Nu is er het eerste concrete resultaat, met een klein appartement in Gent voor een jongere in een veilige buurt", zegt Verwee.

Het is klein, maar kwaliteitsvol, vervolgt Verwee: "Het is niet groter dan 40m², maar er is een living met ingebouwde keuken, een aparte slaapkamer en een kleine badkamer. Maar alles is goed afgewerkt en het ligt in een veilige buurt. Dat is zeker van belang voor onze jongeren," vult Verwee aan.  Ze krijgen ook nog begeleiding bij hun eerste stappen in de zelfstandigheid

Via ons innovatiefonds steunen we Nestinvest om jongeren uit de jeugdzorg een eerlijker kans te geven
Astrid De Bruycker (Vooruit), schepen voor Gelijke Kansen, Welzijn en Participatie

Nestinvest zoekt elk jaar 50 betaalbare woningen in Gent voor de jongeren die uit de jeugdzorg komen. En daar zijn eigenaars en middelen voor. En er is ook de steun van onder meer de Koning Boudewijnstichting,  de vzw Stappen en de stad Gent. Via het Sociaal Innovatiefonds subsidieert de stad 80.000 euro in het project. “Dat fonds is er om vernieuwende oplossingen te zoeken om maatschappelijke problemen aan te pakken. NestInvest past in die redenering. Het project geeft een jongere uit de jeugdzorg de kans op een eerlijke start, met een comfortabele en betaalbare woning”, zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

Voor het opstartjaar heeft Nestinvest al 80 procent van het nodige kapitaal van 1 miljoen euro opgehaald. Intussen staan er 2 concrete woonprojecten in de steigers en er is een optie op een eerste studio aan te kopen.

Meest gelezen