Agentschap Opgroeien trekt vergunning crèche in Overijse in: "Structurele problemen raakten niet opgelost"

In Overijse moeten de ouders van 13 kinderen op zoek naar een nieuwe crèche. Het agentschap Opgroeien trekt de vergunning van de Montessori-crèche Pinocchio in en dat vanaf 13 juli. Reden hiervoor zijn problemen die al lang aanslepen.

"De problemen bij de Montessori-crèche Pinocchio dateren niet van gisteren", geeft Nele Wouters, woordvoerster van Opgroeien aan. "De beslissing om de vergunning te schrappen volgt na een zeer lang traject van handhaving. En hoewel de crèche wel stappen heeft gezet, bleven de problemen aanhouden, daarom deze beslissing". 

De problemen die er waren hadden onder meer te maken met de kennis van het Nederlands bij de medewerkers. "Niet alle medewerkers moeten Nederlands kennen, maar er moet in de crèche wel voldoende kennis van het Nederlands zijn om bijvoorbeeld de vergunningsvoorwaarden te begrijpen  of de opmerkingen die Opgroeien maakt te verstaan. En dat was niet het geval" volgens Nele Wouters. Ook was er onduidelijkheid over wie verantwoordelijk was in de crèche en werd er niet goed geregistreerd welke kinderen en welke begeleiders aanwezig waren. Dat is wel belangrijk als er zich een incident zou voordoen waarbij de crèche moet ontruimd worden. 

Volle crèches

Omdat de problemen niet acuut zijn, laat Opgroeien de sluiting pas ingaan vanaf 13 juli om zo de ouders van de kinderen nog tijd te geven om een oplossing te vinden. "Maar dat zal niet evident zijn", zegt schepen van Kinderopvang Dirk Devroey (Open VLD): "Veel crèches zitten vol en de vakantieperiode komt eraan. We zullen als gemeente proberen de ouders te ondersteunen waar mogelijk, maar we kunnen natuurlijk geen plaatsen bijmaken als er geen vergunningen zijn en als er geen mensen zijn die voor de baby's kunnen zorgen. De kwaliteit van de zorg blijft voor de gemeente prioritair." 

 Door ons vroeger te informeren hadden we sneller naar oplossingen kunnen zoeken om zo de stress bij de ouders wat weg te nemen. "

Schepen Devroey heeft wel bedenkingen bij de aanpak van het Vlaams Agentschap Opgroeien. "Het zou natuurlijk beter geweest zijn als we vroeger signalen hadden gekregen van het Agentschap dat er een probleem was, zodat we als bestuur preventief de signalen hadden kunnen opvangen en hadden kunnen meewerken aan een oplossing.  Nu zij we pas ingelicht op het moment van de sluiting. Door ons vroeger te informeren hadden we sneller mee kunnen zoeken naar oplossingen om zo de stress bij de ouders wat weg te nemen. "

Meest gelezen