Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Kinderrechtenorganisatie: "80 procent kinderen Gaza lijdt aan depressie na 15 jaar blokkade"

In de Gazastrook kampen vier op de vijf kinderen met depressie, angsten en verdriet door vijftien jaar leven onder blokkade. Dat staat te lezen in een nieuw rapport van de kinderrechtenorganisatie Save the Children. "800.000 kinderen in Gaza kennen enkel het leven onder blokkade, wat hun geestelijke gezondheid ernstig aantast", meldt het rapport nog.

Het rapport van de hulporganisatie heeft de naam "Trapped" gekregen en onderzocht de mentale toestand van de kinderen, jongeren, ouders en verzorgers in de Gazastrook. Het mentale welzijn van de kinderen en jongeren is "dramatisch verslechterd" sinds gelijkaardig onderzoek in 2018.

De resultaten tonen een ernstige toename van kinderen die zich angstig voelen. Zo gaf 84 procent van de kinderen aan zich angstig te voelen ten opzichte van 50 procent in 2018. 77 procent voelde zich depressief of verdrietig tegenover 62 procent tijdens het eerdere onderzoek. Ook 78 procent gaf aan in rouw te zijn tegenover 55 procent in 2018.

Bovendien gaf meer dan de helft van de kinderen in Gaza aan dat ze zelfdoding hebben overwogen. Daarnaast verwonden drie op de vijf kinderen zichzelf. Het zijn zeer dramatische en verontrustende cijfers over de mentale toestand van de jeugd in de regio.

Het mentale lijden van de kinderen toont zich ook op ontwikkelingsdomeinen. Zo heeft 79 procent van de kinderen in Gaza de afgelopen jaren last gehad van bedplassen, en 59 procent heeft spraak-, taal- en communicatieproblemen. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Verschillende escalaties van geweld tijdens 15 jaar blokkade”

De blokkade in Gaza is sinds 2006 aan de gang. In dat jaar greep de radicale groep Hamas de macht tot woede van zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Mahmoud Abbas. De grenzen van Gaza zijn zowel langs Israël als Egypte grotendeels afgesloten. De blokkade beperkt het personen- en goederenverkeer en dat heeft onder andere zeer zware gevolgen voor de economie. 

BEKIJK: Wat is Hamas? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

“In de afgelopen 15 jaar blokkade hebben kinderen in de Gazastrook zes belangrijke levensbedreigende situaties moeten doorstaan”, volgens het rapport.  ​​Ze hebben het over vijf escalaties van geweld en daarbovenop de COVID-19-pandemie. "Bovendien houden de land-, lucht- en zeeblokkade, opgelegd door de Israëlische regering, de inwoners in een wurggreep." Kinderen vormen 47 procent van de twee miljoen inwoners in Gaza. 

Ook de verzorgers ervaren volgens het rapport meer emotionele stress, waarbij 96 procent aangeeft zich ongelukkig en constant angstig te voelen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Hef blokkering op"

De kinderrechtenorganisatie vraagt om een einde te maken aan deze situatie. "Het is nu belangrijker dan ooit dat de regering van Israël de blokkade van de Gazastrook opheft en dat onder meer de lokale autoriteiten en de internationale gemeenschap de snelle versterking van kinderbescherming en geestelijke gezondheid van de getroffen kinderen steunen", schreef Save the Children in het rapport. 

“We roepen alle partijen op om de grondoorzaken van dit conflict aan te pakken en stappen te ondernemen om alle kinderen en gezinnen te beschermen die het verdienen om in veiligheid en waardigheid te leven", zei  Jason Lee, directeur van Save the Children in de bezette gebieden.

Volgens Israël is de blokkade nodig om onder meer de veiligheid te waarborgen en te voorkomen dat onder andere wapens gemaakt worden.

Voor het rapport onderzocht de kinderrechtenorganisatie 488 kinderen en 168 ouders en verzorgers in de Gazastrook  In 2018 voerde de kinderrechtenorganisatie een gelijkaardige studie uit. 

Meest gelezen