Ophef aan UAntwerpen na filmpjes waar medewerkers "ontoelaatbare" taal spreken

Op sociale media circuleren beelden waarop een onderwijsbegeleider en een onderwijsassistent van de Universiteit Antwerpen te horen zijn met uitspraken over "Marokkanen" en "de Joods-orthodoxe gemeenschap". Rector Herman Van Goethem vindt hun uitspraken totaal ontoelaatbaar. "We zullen dit analyseren en doen wat nodig is", zegt hij in "Terzake".

Op sociale media worden filmpjes verspreid waarop twee personeelsleden van de Universiteit Antwerpen - een onderwijsbegeleider en een onderwijsassistente - onderling een conversatie hebben en bepaalde uitspraken doen over "Marokkanen". Ze hebben het onder meer over het gebrekkige Nederlands van studenten met Marokkaanse roots.

"Wat ik niet snap, die zijn hier toch allemaal geboren?", zo klinkt het in een van de fragmenten. "Die hun accent of uitspraak... Ik denk dat die het fantastisch vinden dat die hun eigen taaltje kweken."

BEKIJK - "Onze jeugd kan ook geen deftig Nederlands spreken, maar die Marokkanen hebben dan hun eigen ding":

Videospeler inladen...

Verder in het gesprek hebben de twee het ook over joden. "Dat is een gesloten gemeenschap op zijn eigen. Dan heb je daar geen last van", is onder meer te horen op één van de video's. "En dan zeggen ze “dat is asociaal” en “dat is geen integratie”. Maar dan denk ik: is dat niet gemakkelijker voor iedereen dat het wel een beetje gescheiden blijft? Dan dat wij heel de tijd ons onderwijs moeten aanpassen aan elke nieuwe dinge en dinge."

Het gaat om beelden van 24 mei die zijn opgenomen door een camera in de aula na een practicumexamen in de opleiding farmacie. Dat bevestigt de woordvoerder van de UAntwerpen. Op het moment van de conversatie tussen de professor en de onderwijsassistent - beiden verbonden aan het departement Biologie van de faculteit Wetenschappen - waren er geen studenten meer in de aula. De twee hadden duidelijk niet door dat de camera ook na het examen nog aan het opnemen was. 

Ik persoonlijk vind dit beneden alle peil en ontoelaatbaar

Herman Van Goethem - Rector Universiteit Antwerpen

Donderdag werd de rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, op de hoogte gebracht van de beelden die intussen volop gedeeld worden op sociale media. "Ik persoonlijk vind dit beneden alle peil. Ik vind het totaal ontoelaatbaar wat er gezegd wordt."

Indien ik mijn emoties niet zou beheersen, zou ik hier nu in tranen uitbarsten", zegt Van Goethem vanavond in "Terzake". "Wij zetten al zovele jaren in op diversiteit als meerwaarde en dit soort incidenten doet al dat werk teniet." Qua sancties heeft de rector naar eigen zeggen enkel bevoegdheid om "onmiddellijk bewarende maatregelen" te nemen. "Ik heb hen bijvoorbeeld al meegedeeld dat ze niet mogen deelnemen aan het verbeteren van dat examen." Over verdere of sancties of een eventuele schorsing wil de rector nog niet uitwijden.

"Het stof moet gaan liggen, we moeten dit analyseren en dan zullen we doen wat nodig is, meer heb ik daar op dit moment niet over te zeggen", zegt rector Herman Van Goethem (UA) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Ook heel wat studenten veroordelen de uitspraken. Sommigen onder hen overwegen een klacht in te dienen tegen de twee. Kif Kif, een interculturele beweging die strijdt tegen racisme en voor gelijkheid spreekt over "structureel racisme". 

De medewerkers van de universiteit in kwestie waren niet bereikbaar voor commentaar. 

Aanvulling van de redactie

Onze redactie krijgt veel vragen over de omstandigheden van de opname. De medewerkers van de universiteit waren zich er niet van bewust dat ze gefilmd werden. Het ging om een automatische opname in een lokaal dat doorgaans gebruikt wordt voor hoorcolleges, maar dat die dag dienst deed als lokaal voor een praktijkexamen. 

Sinds de coronacrisis worden lessen opgenomen en automatisch gedeeld via een elektronische leeromgeving die enkel toegankelijk is voor studenten - zo ook deze opname. Een student merkte de conversatie op, maakte daar zelf een (illegale) opname van, en verspreidde de beelden via sociale media. 

Meest gelezen