Nicholas uit Overijse betreurt stopzetting opleiding leerkracht Latijn: "Het is de mooiste taal ter wereld"

De Arteveldehogeschool in Gent schrapt de opleiding Latijn en dat is volgens leerkracht Latijn Nicholas Van Laerhoven uit Overijse een jammerlijk gebeuren. "Latijn is geen dode taal; de cultuur van de oude Romeinen is nog altijd zichtbaar in onze samenleving. Eigenlijk waren die Romeinen in grote lijnen met dezelfde dingen bezig als wij nu."

De Arteveldehogeschool in Gent zou Latijn uit de afstudeermogelijkheden schrappen door een gebrek aan leerlingen die voor het vak kozen. Daardoor kunnen leraren Latijn nu alleen nog voortkomen uit de masteropleiding Taal- en Letterkunde aan de universiteiten van Gent en Leuven, waar Latijn tot de afstudeermogelijkheden behoort. Leerkracht Nicholas Van Laerhoven, die Latijn geeft in het Sint-Martinuscollege in Overijse, is van mening dat het dalende aantal inschrijvingen voor de opleiding niet veel te maken heeft met het gebrek aan interesse voor de taal. "Volgens mij hangt dat samen met de trend dat er steeds minder mensen leraar willen worden, niet met het gegeven dat er steeds minder mensen leraar Latijn zouden willen worden."

De 35-jarige leerkracht heeft een grote passie voor de klassieke taal. "Het is de mooiste taal ter wereld en ik geef dus ook het mooiste vak ter wereld. Ook mijn leerlingen doen het nog altijd graag. Van een dalend aantal leerlingen voor Latijn in het middelbaar onderwijs merkt Van Laerhoven naar eigen zeggen niet veel: "Meer nog, het aantal leerlingen voor Latijn is zelfs licht gestegen."

Geen dode taal

Volgens Van Laerhoven is Latijn zeker geen dode taal, zoals vaak wordt beweerd. "Via Latijnse teksten laat ik de leerlingen in contact komen met het verleden. Bovendien wordt de taal nog veel gebruikt in de huidige samenleving. Ik laat mijn leerlingen ook zien dat de Romeinen eigenlijk met dezelfde dingen bezig waren als wij nu. Het vak Latijn gaat niet alleen over het leren van een taal, maar ook over een cultuur en een manier van leven. De Romeinen gingen vroeger naar de gladiatoren kijken, wij gaan nu in een stadion naar het voetbal kijken. De vergelijking is snel gemaakt."

Volgens Van Laerhoven betekent het schrappen van de opleiding Latijn aan de Arteveldehogeschool niet meteen het einde van het vak Latijn. "Als er studenten zijn die Latijn willen verder studeren, zullen ze zich hier niet door laten tegenhouden."

Meest gelezen