Radio 2

Leerlingen Schilderen en Decoratie uit Kortrijk geven kunstwerk Nesten oude glorie terug

Vijf leerlingen van de richting Schilderen en Decoratie van het Guldensporencollege hebben het hele jaar gewerkt aan de restauratie van een kunstwerk van Nesten. De cartoonist overleed vier jaar geleden. Het gaat om een karikatuur van kardinaal Jan Schotte en paus Johannes-Paulus II uit 1984. 

Twee belangrijke figuren dus op het kunstwerk. Jan Schotte kreeg een huldiging als inwoner van Beveren-Leie na zijn wijding tot bisschop. Nesten maakte de karikatuur toen Schotte in de tuin van feestzaal ’t Leckerke zat. 

“Ik herinner met Jan Schotte nog goed”, zegt Peter Vercruyssen van ’t Leckerke. “Jan Schotte is onze buurman en de feestelijkheden rond zijn wijding vonden hier plaats. Nesten kwam hem schilderen toen hij daar aan dat tafeltje zat. Zonder paus, maar hiervoor heeft Nesten zich gebaseerd op een foto van Johannes-Paulus II”. 

Hand van Sabine Appelmans

“Het was geen gemakkelijke opdracht”, zegt Anton Naessens, de leerkracht schilderen en decoratie. “Het onderste gedeelte van het schilderij was helemaal weggerot, dus hebben we wat opzoekingen moeten doen in het vroegere werk van Nesten om Johannes-Paulus II terug een hand te geven. Eerlijk gezegd gaat het om de hand van tennisster Sabine Appelmans. Die hebben we gekopieerd van een karikatuur die door Nesten werd gemaakt”, aldus Naessens. 

Het schilderij, zo'n anderhalve op 3 meter groot, hing al die jaren tegen een muur in de tuin van ’t Leckerke. “Maar weer en wind hebben het kunstwerk geen deugd gedaan, dus besloten we in 2018 om het schilderij te laten restaureren”, vertelt Vercruysse. “Via mijn schoonbroer, die toen werkte aan het Guldensporencollege, kregen we contact met de opleiding Schilderen en Decoratie. Door corona konden zij er maar aan beginnen in 2021. Een jaartje later is het schilderij klaar. Het ziet er prachtig uit." 

Het schilderij van Nesten verkeerde na bijna 40 jaar weer en wind in een erbarmelijke staat.
Radio 2

Leuke ervaring

Voor de leerlingen van het Guldensporen was het een unieke ervaring. “Eerlijk gezegd kennen we die mensen niet”, zegt Yaro Cottyn. “Nesten, Johannes-Paulus II of Schotte, het zegt me niets”, zegt de 19-jarige scholier. “Maar het blijft natuurlijk wel een leuke ervaring om zo’n schilderij terug tot leven te wekken.” 

Het was geen eenvoudige opdracht. “De juiste kleuren zoeken en de stijl van Nesten nabootsen heeft ons veel moeite gekost, maar het resultaat, daar zijn we toch tevreden over”, zegt Lara Verhaeghe. 

Nesten maakte de karikatuur van kardinaal Schotte met de paus  in 1984
Radio 2

Meest gelezen