Radio 2

Vanaf 2025 detentiehuis in oude rijkswachtkazerne Ninove

De oude rijkswachtkazerne van Ninove wordt in 2025 een detentiehuis. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bekendgemaakt. 24 gevangenen die veroordeeld zijn tot een korte straf van minder dan 3 jaar zullen er worden opgesloten. 

De oude rijkswachtkazerne aan de Aalstersesteenweg in Ninove wordt een detentiehuis voor 24 gedetineerden. Dat liet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gisteren weten. Tegen 2025 zou het openen. 

Het was al langer bekend dat Justitie op zoek is naar 15 locaties die als detentiehuis moeten dienen. In zo'n detentiehuis worden gevangenen opgesloten die veroordeeld zijn tot een korte straf, maar die nu met een enkelband thuis zitten, of vrijkomen onder voorwaarden. 

In een detentiehuis hebben gevangenen meer vrijheid dan in een klassieke gevangenis. Het is wel een gesloten instelling waar je niet zomaar binnen of buiten kan, maar gedetineerden zitten er wel niet voortdurend opgesloten in een cel. Ze krijgen onderhoudstaken en huishoudelijk werk zoals koken, wassen en kuisen. 

"Constructief meewerken"

De stad zal constructief meewerken aan de opstart, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). " Zo kunnen we garanderen dat veroordeelden in Ninove en omstreken niet langer vrij rondlopen, maar effectief hun straf uitzitten. In zo'n detentiehuis worden ze gereïntegreerd. Het moet ook wel benadrukt worden dat wie veroordeeld is voor terrorisme of zedenfeiten niet in een detentiehuis wordt opgesloten." 

Infoavond op 6 juli

Toen bekend raakte dat Ninove kandidaat was om een detentiehuis op zijn grondgebied in te richten, stuitte dat op kritiek bij de inwoners. Nu de plannen concreet zijn, organiseert de stad op 6 juli een infoavond waar minister Van Quickenborne vragen van buurtbewoners zal beantwoorden. 

Meest gelezen