Videospeler inladen...

Twee doden bij terreuraanslag tegen de laatste sikh-tempel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel

In Afghanistan zijn twee doden gevallen bij een grootscheepse aanval tegen een sikh-tempel, maar die kon grotendeels verijdeld worden door de talibanmilitie die in dat land aan de macht is. Het kwam wel tot urenlange gevechten tussen de taliban en de aanvallers. Wellicht gaat het om een aanslag van IS Khorasan, de lokale afdeling van terreurgroep IS.

De aanval zou vanochtend uitgevoerd zijn tegen de tempel toen daar enkele tientallen leden van de sikh-minderheid aanwezig waren. De aanvallers kwamen aangereden met een auto vol explosieven die echter om een nog onbekende reden te vroeg tot ontploffing kwam. Daarbij zijn enkel de inzittenden gedood.

BEKIJK de amateurbeelden van vlak na de ontploffing:

Videospeler inladen...

Er waren echter meer aanvallers en het kwam al spoedig tot gevechten in en vlakbij de tempel met de taliban, de fundamentalistische moslimmilitie die in Afghanistan aan de macht is. Urenlang werd er geschoten en er werden ook handgranaten tot ontploffing gebracht. Het duurde uren vooraleer de laatste aanvaller uitgeschakeld was.

Bij de aanval zijn zeker een sikh en een lid van de taliban gedood. Hoeveel aanvallers er waren, is niet bekend. De taliban hebben de omgeving afgezet en verhinderen omstaanders, journalisten of sikhs om het gebied te betreden. Dat gebeurt wel vaker dat de taliban "pottenkijkers" willen buiten houden als er ergens aanslagen zijn.

Hoe graag de taliban ook de indruk willen wekken dat ze geheel Afghanistan controleren, toch zijn er wel vaker grote aanslagen. In april vielen er tientallen doden bij een aanslag van IS Khorasan -het lokale filiaal van de beruchte terreurgroep IS in Afghanistan- bij een aanslag tegen een sjiitische moskee in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e Sharif. Kort daarop vielen er 31 doden bij een aanslag tegen een moskee in Kunduz, die vooral bezocht wordt door leden van een mystieke soefi-beweging die erg invloedrijk is binnen de islam. Begin 2020 kwamen er 25 sikhs om bij een andere aanval tegen een tempel in Kaboel.

Sikhs in Kaboel?

Historisch hadden grote steden in het overwegend islamitische Afghanistan tal van religieuze minderheden zoals sikhs en hindoes. Door het oorlogsgeweld van de voorbije decennia zijn veel van die mensen vertrokken, vaak naar India. Enkele jaren geleden woonden er nog 700 sikhs in Afghanistan, nu zouden er nog 100 tot 200 zijn. De meesten van hen zouden ook willen vertrekken naar India, maar hebben of te weinig geld of problemen met visumaanvragen.

Sikhisme is in de 15e eeuw ontstaan in India door de goeroe Nanak Dev (1469-1539). Die predikte een religie met een enkele god, gelijkheid van mensen en sterke ethische waarden zoals de waarheid, tolerantie en respect voor het leven. De religie ontwikkelde zich apart los van hindoes, moslims, boeddhisten, jaina's en andere godsdiensten, maar sikhs erkennen dat er meerdere wegen zijn om het uiteindelijke doel -het een worden met god- te bereiken. Sikhs wonen vooral in de Noord-Indiase deelstaat Punjab, maar er zijn ook minderheden in Pakistan, Bangladesh, Zuidoost-Azië en ook in België zijn er "gurdwara's" of tempels. Delen van voedsel is erg belangrijk en Sikhs zijn vooral bekend van humanitaire organisaties zoals Khalsa Aid die gratis maaltijden verstrekken aan daklozen, slachtoffers van rampen of -zoals enkele jaren geleden- vrachtwagenchauffeurs die door de Brexit geblokkeerd zaten in de Kanaalhavens. 

Een afbeelding van Guru Nanak Dev (rechts), de stichter van het sikhisme. Foto: Sarah Welch.

Meest gelezen