picture alliance / SVEN SIMON

Duitsland gaat opnieuw meer steenkool verbranden om minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas

De Duitse minister van Economie Robert Habeck wil desnoods opnieuw meer steenkool gebruiken bij de elektriciteitsproductie om de eventuele tekorten aan Russisch aardgas op te vangen. Dat is een opmerkelijke uitspraak voor een minister uit de groene partij.

De oorlog om Oekraïne heeft het energiebeleid in Europa flink opnieuw op de voorgrond geplaatst. Zo wil de Duitse regering nu het verbruik van aardgas verminderen om een mogelijke knip in de leveringen vanuit Rusland op te vangen. 

Vorige week heeft de Russische staatsgasproducent Gazprom aangekondigd dat het de leveringen via de Nord Stream-1 pijpleiding onder de Baltische Zee met 40 procent zou verminderen. Officieel haalt Moskou "technische redenen" aan, maar Berlijn ziet daar politiek achter. 

Het is duidelijk dat Rusland een strategie heeft om ons te verdelen door de gasprijs op te drijven

De Duitse minister van Energie Robert Habeck

De situatie is ernstig en Duitsland zal nog wel een tijdje Russisch aardgas nodig hebben, geeft minister van Economie Robert Habeck nu toe. Toch wil hij die afhankelijkheid van Rusland fors verminderen. 

Het is bitter (meer steenkool verbranden), maar noodzakelijk om het gebruik van aardgas terug te dringen

De Duitse minister van Economie Robert Habeck

Zo wil Duitsland fors meer LNG, dus vloeibaar gemaakt aardgas, met tankers invoeren vanuit andere landen zoals de Verenigde Staten, Algerije, Noorwegen en Qatar. Ook wil Berlijn tegen de winter de strategische gasreserves in het land opvoeren tot 90 procent van de capaciteit. Nu zitten die reserves aan 56,7 procent.

De meest opvallende maatregel van de (groene) minister is echter dat hij bereid is om opnieuw meer steenkool te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Dat is een veel meer vervuilende brandstof dan aardgas en bovendien erg schadelijk voor het klimaat. 

Sinds het begin van de jaren 70 koopt Duitsland aardgas vanuit Rusland. Vooral na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het einde van de Koude Oorlog zijn de gascontracten met Moskou fors uitgebreid. 

Nu is Duitsland voor meer dan 32 procent van het gas afhankelijk van Rusland. Zo'n 20 procent komt uit Noorwegen en 12 procent uit Nederland. (Cijfers van Reuters). Het meest gas wordt in Duitsland gebruikt voor verwarming en voor de industrie. Slechts 15 procent van het aardgas wordt gebruikt in stroomcentrales. 

Rusland is ook de grootste leverancier voor petroleum, zowat een derde van de Duitse markt. Ook is Rusland een groot leverancier van steenkool aan de Bondsrepubliek. Beide landen hebben ook de belangrijke Nord Stream-pijpleiding onder de Baltische Zee naar Duitsland aangelegd. Een tweede Nord Stream is klaar, maar wordt door de sancties tegen Rusland wellicht niet in dienst genomen.

AFP or licensors

Meest gelezen