Kopzorgen voor president Macron: geen absolute meerderheid in parlement en ongeziene doorbraak voor Le Pen

De parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn een tegenslag geworden voor president Emmanuel Macron. Zijn partij haalt geen absolute meerderheid meer en zal de komende jaren rekening moeten houden met andere partijen om zijn binnenlands beleid nog te kunnen realiseren. Het Rassemblement National van de uiterst-rechtse ex-presidentskandidaat Marine Le Pen boekt stevig vooruitgang.

De uitslag van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk maakte vorige week al duidelijk dat 19 juni 2022 een spannende dag zou worden voor president Emmanuel Macron. Zijn alliantie 'Ensemble!' kon toen amper 21.442 stemmen meer behalen dan de coalitie 'Nupes' rond de uiterst linkse ex-presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon. 

Macron hoopte toch nog een absolute meerderheid te behalen, maar dat is niet gelukt. De resultaten van de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zijn duidelijk: 'Ensemble!' komt uit op 245 zetels en blijft zo een stuk verwijderd van de 289 zetels die nodig zijn voor een absolute meerderheid. De alliantie blijft wel nog de grootste formatie in de Assemblée Nationale.

"Het is duidelijk straffer dan gedacht", analyseert VRT NWS-journalist Rony Van Gastel. "Het ging zogezegd heel nipt worden voor Macron, wel of geen absolute meerderheid. Maar het is er ver vandaan. Mochten het er paar geweest zijn, dan vond hij wel hier en daar een overloper bereid om met hem samen te werken. Nu is het een catastrofe. Hij weet waarschijnlijk op dit ogenblik echt zelf niet hoe hij dit land moet gaan besturen."

President Macron weet waarschijnlijk op dit moment zelf niet hoe hij Frankrijk nu moet gaan besturen

VRT NWS-journalist Rony Van Gastel

BEKIJK - Op het hoofdkwartier van president Emmanuel Macron is de ontgoocheling groot. Dat kon VRT NWS-journalist Steven Decraene zelf vaststellen:

Videospeler inladen...

Kopzorgen

Door het gebrek aan een absolute meerderheid krijgt president Macron het een stuk moeilijker om zijn programma uit te voeren. "Macron zal telkens op zoek moeten gaan naar parlementsleden of een partij die hem willen steunen", zegt Rony Van Gastel. "Hij zal dus moeten onderhandelen. Of hij zou moeten werken met volmachten, maar ook dat is zeker niet gemakkelijk."

"Het betekent ook dat elk parlementslid in de alliantie 'Ensemble!' belangrijker wordt", voegt VRT NWS-journalist Steven Decraene toe. "Macron zal veel meer rekening moeten houden met individuele parlementsleden en hij zal niet meer - zoals hij de afgelopen vijf jaar wel kon doen - autoritair kunnen optreden. Hij zal sowieso ook veel meer aandacht moeten schenken aan de Franse aangelegenheden."

"Dit is heel ongebruikelijk in Frankrijk. Normaal gezien krijgt de nieuwe president een duidelijke meerderheid in het parlement", aldus Van Gastel. "De conclusie moet dan ook luiden dat president Macron duidelijk verzwakt uit deze verkiezingen komt." Vooral voor zijn grote pensioenhervorming - pensioen op 65 - en voor de besparingen op het staatsapparaat zal dit wellicht grote problemen opleveren.

De conclusie moet dan ook luiden dat president Macron duidelijk verzwakt uit deze verkiezingen komt
VRT NWS-journalist Rony Van Gastel

Premier Elisabeth Borne zegt dat haar regering maandag aan de slag zal gaan om potentiële partners te bereiken om een meerderheid achter zich te krijgen. "Ik heb vertrouwen in ons allemaal en in ons verantwoordelijkheidsgevoel."

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Vooruitgang voor Le Pen

Tegelijkertijd boekt de partij van Macrons tegenstander bij de presidentsverkiezingen stevig vooruitgang. Het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen haalt een historische score van 89 zetels in het parlement. Bij de vorige verkiezingen haalde (toen nog) Front National 8 zetels. 

Het linkse blok 'Nupes' van Jean-Luc Mélenchon landt op 131 zetels en vormt zo het grootste oppositieblok. Maar - belangrijk - het linkse blok bestaat uit verschillende partijen. De partij van Mélenchon apart haalt minder zetels dan het Rassemblement National. Het rechtse Les Républicains bemachtigt 61 zetels in het Franse parlement.

BEKIJK - De reacties van Jean-Luc Mélenchon en Marine Le Pen op de voorlopige verkiezingsresultaten:

Videospeler inladen...

De Fransen stonden niet te springen om voor de vierde keer op korte tijd te gaan stemmen. Bijna 54 procent van de kiesgerechtigde Fransen bleef zondag weg van het stembureau. Bij de eerste ronde kwam 52,5 procent van de stemgerechtigden niet opdagen. 

Meest gelezen