Luchtverkeer en openbaar vervoer ernstig verstoord: hier zal je hinder ondervinden van de nationale actiedag

Op verschillende plekken in het land zal er vandaag hinder zijn door een nationale actiedag van de vakbonden. Op de luchthaven van Zaventem zijn alle vertrekkende vluchten geschrapt, maar ook bus, tram en metro zullen ernstige hinder ondervinden. In Brussel vindt een vakbondsmanifestatie plaats voor meer koopkracht en hogere lonen. De Brusselse politie waarschuwt voor grote verkeershinder en raadt automobilisten aan om de binnenstad te mijden.

Waar gaat dit over?

"Voor meer loon, want alles is te duur", zo luidt de slogan van de nationale actiedag in Brussel. Die wordt georganiseerd door de drie grote vakbonden: ACV, ABVV en ACLVB. De vakbonden eisen onder meer een aanpassing van de loonnormwet van 1996. Die wet zegt dat de lonen niet meer dan 0,4 procent bovenop de index kunnen stijgen. Dat is niet voldoende om de koopkracht te behouden, zeggen de vakbonden.

Op 29 juni is er een hoorzitting in het parlement over de loonnormwet.

Vliegverkeer

De grootste hinder is er op de luchthaven van Zaventem. Brussels Airport schrapt alle vertrekkende passagiersvluchten, omdat "de veiligheid van de reizigers niet kan worden gegarandeerd".

Dat komt omdat de grote meerderheid van het bewakingspersoneel op de luchthaven het werk neerlegt uit onvrede over de lage lonen en hoge werkdruk. Brussels Airport waarschuwde zondag al voor wachttijden aan de veiligheidscontroles die kunnen oplopen tot 8 uur.

Omdat bij een nieuwe update bleek dat nog minder personeelsleden de veiligheidsscreening zullen bemannen, dreigden de wachttijden nog verder op te lopen en is uiteindelijk beslist om alle vertrekkende passagiersvluchten te annuleren. Er kunnen normaal gezien wel passagiersvluchten landen.

Brussels Airport roept reizigers op om niet naar de luchthaven te komen en om hun vlucht te herboeken via hun luchtvaartmaatschappij. Ook dinsdag worden nog lange wachttijden op de luchthaven verwacht.

Ook de luchthaven van Charleroi verwacht mogelijke verstoringen en roept reizigers op minstens drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. 

Openbaar vervoer

In Brussel zullen de bussen, trams en metro's van de MIVB sterke hinder ondervinden. De MIVB raadt haar reizigers aan om een alternatief te zoeken. "Enerzijds omdat een deel van het personeel zal betogen, anderzijds omdat door de betoging in het stadscentrum verschillende lijnen kunnen onderbroken worden of worden omgelegd."

De openbaarvervoermaatschappij zal alles in het werk stellen, in de mate van het mogelijke, om een zo uitgebreid mogelijk gebied te bedienen en studenten de mogelijkheid te bieden hun school te bereiken voor de examens. Welke lijnen wel rijden, kunnen reizigers via de website, de mobiele app of sociale mediakanalen volgen. 

Bussen en trams die geschrapt worden, zijn nu al te zien via de app of website

Ook in Vlaanderen zal het bus- en tramverkeer van De Lijn verstoord zijn. De Lijn verwacht dat 60 procent van de bussen en 40 procent van de trams zal rijden. Ook 4 op de 10 kusttrams zou rijden.

De Lijn raadt reizigers aan om nu al op de routeplanner, op de website of in de app te kijken of hun bus of tram al dan niet rijdt. "Ritten die geschrapt worden, zijn er nu al te zien. Er zullen heel weinig andere ritten geschrapt worden, want chauffeurs die staken zijn verplicht dat te laten weten, en dat is ook gebeurd. Als er nu nog een bus of tram uitvalt, is dat omdat een chauffeur ziek geworden is."

De NMBS verwacht geen problemen en legt zelfs extra treinen in om actievoerders naar Brussel te voeren. De NMBS roept reizigers wel op om wegens de verwachte drukte de spitsuren te vermijden.

Autoverkeer

De Brusselse politie raadt automobilisten dan weer aan om vóór de middag het centrum van de hoofdstad te vermijden. De vakbondsbetoging trekt in de voormiddag van het Noordstation door het centrum van de hoofdstad naar het Zuidstation. "We verwachten aanzienlijke verkeershinder. "Stel indien mogelijk verplaatsingen uit tot in de namiddag of doe aan thuiswerk", zegt woordvoerder Ilse Van de keere.

Andere sectoren?

Ook in andere sectoren kan er hinder zijn doordat (een deel van) het personeel mee gaat betogen in Brussel. "Er zullen heel wat mensen zijn, vooral uit sectoren met lage lonen", zei Pia Stalpaert van de christelijke vakbond ACV zondag in "De zevende dag" op Eén. Ook armoede- en socioculturele organisaties zouden meestappen met de betoging.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vreest dat sommige bedrijven in de privésector hun productie noodgedwongen zullen moeten stilleggen. Voka heeft geen weet van grote ondernemingen die stil zouden liggen.

De stad Antwerpen verwacht ook hinder bij de stadsdiensten. De huisvuilophaling is er niet verzekerd en ook de recyclageparken zijn gesloten. Ook bij de kinderopvang zijn acties mogelijk: de ouders werden op voorhand verwittigd. Voor andere stadsdiensten blijft de impact onduidelijk.

Ook de haven van Antwerpen verwacht mogelijk een impact van vakbondsacties, maar heeft er preventief rekening mee gehouden in zijn havenplanning, klinkt het, zodat alles zo vlot mogelijk zou moeten verlopen.

Meest gelezen