De Apple Store in Towson, Maryland, in volle covidtijd
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vakbondsrevival in de VS duurt voort: voor het eerst stemt personeel van een Apple Store voor oprichting van een vakbond

In een Apple Store in de Amerikaanse staat Maryland heeft het personeel voor de oprichting van een vakbond gestemd. Het is de eerste keer dat dat gebeurt in een winkel van het technologiebedrijf Apple. De laatste maanden maken steeds meer vakbonden hun intrede bij technologiebedrijven, gedreven door slechte werkomstandigheden en een tekort aan personeel.

In Towson, een stadje in de buurt van Baltimore, stemden 65 werknemers van een Apple Store in een winkelcentrum voor de oprichting van een vakbond. 33 mensen stemden tegen. Het personeel wil zich nu aansluiten bij een van de grootste vakbonden van het land. Het is een primeur voor het Apple-personeel in de VS.

Vakbonden staan niet zo sterk in de Verenigde Staten. Amper 10 procent van de Amerikaanse arbeiders en bedienden is gesyndiceerd (bij ons is dat 60 procent). Dertig jaar geleden was dat nog het dubbele. Het was vooral de Republikeinse president Ronald Reagan die de macht van de vakbonden sterk inperkte. Zo ontsloeg hij begin jaren 80 in één klap 9.000 stakende luchtverkeersleiders.

BEKIJK - Onze VS-correspondent Björn Soenens maakte een jaar geleden deze reportage over de poging om een vakbond op te richten bij Amazon in Bessemer:

Videospeler inladen...

Corona

Nu is de vakbond aan een opmars bezig, vooral bij bedrijven als Apple, Amazon en Google, maar ook koffiegigant Starbucks. Die bedrijven konden afgelopen jaren fors profiteren van de coronacrisis. Mensen schakelden massaal over op thuisleveringen. Bovendien draait de economie op volle toeren, waardoor personeel schaars is.

Werknemers profiteren ervan om hun vaak penibele sociale situatie aan te klagen en te ijveren voor meer rechten. De bedrijven zien het niet graag gebeuren, omdat hun winstgevendheid dan in het gedrang zou komen.

Zo trok het hoofd personeelszaken Deirdre O'Brien van Apple naar Towson, toen de vakbondsplannen bekend raakte. O'Brien probeerde de werknemers te ontmoedigen, door onder meer te zeggen dat vakbonden het Apple moeilijker zou maken om een antwoord te bieden op de grieven van het personeel. Tevergeefs dus. Apple vreest nu dat veel andere vestigingen het voorbeeld zullen volgen.

Ook bij bijvoorbeeld Amazon (bekend van de pakjes) wordt actief campagne gevoerd door het bedrijf om vakbondsvorming tegen te gaan. Zo wordt het personeel verplicht om infosessies bij te wonen waar de vakbonden in een slecht daglicht worden gezet. Soms lukt het om het personeel te overtuigen, soms ook niet, want ook bij Amazon is de eerste vakbond in de maak.

Meest gelezen