Premier De Croo: "Koopkracht in België beter beschermd dan in om het even welk ander land van eurozone"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) betreurt de hinder die de nationale actiedag van de vakbonden vandaag veroorzaakt. Hij wijst erop dat de regering al maatregelen heeft genomen om de koopkracht van de mensen op te krikken. "Maar ik besef dat er mensen zijn die het bijzonder moeilijk hebben", klinkt het. De premier roept de sociale partners op om samen een oplossing te vinden.

Een nationale actiedag vandaag voor meer koopkracht, met een vakbondsmanifestatie in Brussel. Het kan op niet veel begrip rekenen van premier De Croo. "Ik heb weinig begrip voor de manier waarop meneer Leemans (Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, red.) een algemene staking/betoging evident vindt", aldus De Croo in "De ochtend" op Radio 1. "Die actie legt het land voor een groot deel lam en maakt het leven zuur van veel mensen die die keuze niet maken."

"Je kan niet zeggen dat het debat aangezwengeld moest worden. Iedereen weet zeer goed dat we in een zeer moeilijke situatie zitten", stelt De Croo, die verwijst naar de gevolgen van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De premier verdedigt het beleid van zijn ploeg. "De regering heeft niet stilgezeten", klinkt het. "We hebben van bij het begin maatregelen genomen waarvan alle experten zeggen dat het zeer effectieve maatregelen zijn."

Tegelijk is premier De Croo zich er naar eigen zeggen bewust van dat die maatregelen "niet voor iedereen de volledige oplossing zijn". "Maar ze komen wel voor zeer ver tegemoet. Vooral als je ze samenlegt met de automatische indexering." De Croo roept op om te kijken naar de "analyse, cijfers en wat experten zeggen". "Zij zeggen dat men in ons land op gebied van koopkracht beter beschermd is dan in om het even welk ander land van de eurozone."

Maar meteen nuanceert de premier. "Dat is algemeen zo. Maar ik begrijp dat er groepen zijn die een veel grotere impact voelen en dat er mensen zijn die het vandaag bijzonder moeilijk hebben. Op een moment als dit, verwacht ik dat de sociale partners - vakbonden en werkgevers - zich rond de tafel zetten in plaats van te staan schreeuwen naar elkaar. Ik heb begrip voor beide kanten. In ongeziene tijden als deze geraak je enkel vooruit als je naar elkaar luistert."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen