vzw Be Flat, © Fabrice Butaye

Drie Gentse circusgezelschappen krijgen Vlaamse subsidies

Drie Gentse circusgezelschappen krijgen een deel van de  1 miljoen subsidies die Vlaams minister van Cultuur Jambon toekent aan de hele circussector. Grensgeval, Be Flat en Familiar Faces uit Gent kregen subsidies voor korte en lange termijn. De circussector hield vandaag een congres in Gent waar gepraat werd over hoe het vandaag gaat met de circussen en wat de toekomst brengt.

Tijdens de sectordag maakte de circussector een collectieve stand van zaken op en werd bekeken wat de evoluties zijn binnen het circuslandschap. Duurzaamheid, veiligheid, inclusie en professionalisering staan daar voorop. De dag van vandaag brengen circussen traditionele rondreizende voorstellingen in een tent met bijvoorbeeld een clown. Maar net zo goed heb je voorstellingen die niet in tenten plaats hebben en waar geen clowns aan te pas komen. De drie  Gentse gezelschappen die subsidies krijgen brengen die laatste vorm van circus. 

Drie Gentse circussen krijgen subsidies

Grensgeval vzw maakt voorstellingen die een mengeling zijn van theater en acrobatie voor kinderen. Het gezelschap krijgt  117.500 euro gespreid over 3 jaar. Familiar Faces krijgt een subsidie van 53.000 euro voor de komende 9 maanden.  Ook zij brengen voorstellingen met acrobatie, net als Be Flat, dat 88. 244 euro krijgt voor de komende 2 jaar. 

(c) 2018 geert roels, vzw Grensgeval

Circus waar je het niet verwacht

Ward Mortier van Be Flat legt uit dat het geld zal gebruikt worden voor een nieuw project dat 'Living' heet: "We zetten ons werk, acrobatisch circus in de stad verder, we willen werken in privézaken, op plaatsen waar circus niet thuishoort. Dat kan een rusthuis zijn, een gevangenis, een huiskamer, een kapperszaak, ... en wij gaan de uitdaging aan om juist daar wel circus te brengen. Wat ons daarin boeit is de reactie van de mensen en het sociale aspect. In huiskamers kunnen we bijvoorbeeld iets brengen bij mensen om de eenzaamheid te doorbreken."

Jostijn Ligtvoet Fotografie, vzw Familiar Faces

Meest gelezen